Ексклюзиви
субота, 20 липня 2013 01:00

Знаменитий "список Шиндлера" тепер можна придбати на онлайн-аукціоні eBay

Один з оригіналів так званого "списку Шиндлера" виставлено на продаж на онлайн-аукціоні eBay. Початкова ставка становить 3 мільйони доларів.

Продавці історичного документа, колекціонери з Каліфорнії Гері Зімет (Gary Zimet) і Ерік Гезін (Eric Gazin), сподіваються отримати за нього не менше 5 мільйонів доларів, пише The New York Post.

Вони пояснили, що вирішили виставити "список Шиндлера" на eBay, тому що у цього порталу багато користувачів з різних країн, "а це глобальна історія".

Документ, електронна копія якого була також викладена The New York Post, включає в себе 801 ім'я чоловіків-євреїв, яких хотів врятувати від смерті в концтаборах німецький промисловець Оскар Шиндлер. Список датований 18.04.1945 і налічує 14 сторінок.

Автор: Фото: lenta.ru
 

Імена, імовірно, були набрані на друкарській машинці бухгалтером підприємця Іцхаком Штерном. Нащадки цього близького помічника Шиндлера продали список колекціонерам. На даний момент це єдина оригінальна копія документа, що залишається в приватних руках.

У 2011 році документ вже був перепроданий за 2,2 мільйона доларів. У 2010 році Зімет, який представляв інтереси попереднього власника документа, намагався продати цю копію "списку Шиндлера" за 2,5 мільйона доларів.

Всього достовірно відомо про чотири збережені копії справжнього "списку Шиндлера". Дві з них знаходяться в ізраїльському меморіальному комплексі "Яд ва-Шем", одна - у Меморіальному музеї Голокосту. Оригінальних копій повинно було бути сім.

Німецький промисловець Оскар Шиндлер відомий завдяки тому, що в роки Другої світової війни йому вдалося врятувати більше 1000 євреїв. Ці люди за домовленістю з адміністрацією концтаборів були прийняті на роботу на його заводах, що дозволило їм вижити. Для оформлення передачі імена євреїв, нібито необхідних Шиндлеру на підприємствах, були зведені до списків. Історія промисловця лягла в основу книги Томаса Кініллі "Ковчег Шиндлера", яка була згодом екранізована Стівеном Спілбергом під назвою "Список Шиндлера".

Зараз ви читаєте новину «Знаменитий "список Шиндлера" тепер можна придбати на онлайн-аукціоні eBay». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути