понеділок, 01 вересня 2008 18:40

Заборонений у Білорусі фільм нагородили у Львові

106 фільмів із 22 країн показали на третьому фестивалі "Кінолев", який відбувся у Львові наприкінці серпня.

— 1894-го брати Люм"єри зняли перший фільм. Уже через вісім днів їхню стрічку показували в одному зі львівських казино. Ми хотіли привезти на фестиваль французьку стрічку "Село дурнів" грузинської режисерки Ніно Кірткадзе. Продюсери сказали, що доставлять її із Парижа не раніше вересня, — скаржиться організатор фестивалю, скульптор Олесь Дзиндра, 51 рік.

Ніно Кірткадзе сама надіслала фільм до Львова із Грузії. Глядачам показали його в неділю.

Вхід до театрів "Воскресіння" та ім. Леся Курбаса коштує 5 грн. Глядачів на сеансах небагато. Афішували, що привітання із нагоди відкриття "Кінолева" надіслала голлівудська актриса Анджеліна Джолі. Але вітання немає.

На зустрічі із братами-режисерами Юрієм і Михайлом Іллєнками зала переповнена.

Привітання від Анджеліни Джолі немає

76-річний Вадим Іллєнко на показ не приїхав — він знімає кіно в Угорщині. Показують фільми братів Іллєнків: "Лебедине озеро. Зона" — Юрія, "Останній бункер" — Вадима та "Фучжоу" — Михайла.

— На зйомки "Зони" я брав свого сина Андрія, — згадує режисер 72-річний Юрій Іллєнко. — Йому не було й року. У перервах між роботою дружина годувала малого. У нього виробився рефлекс, що після сигналу "Стоп" буде їжа. Якось посеред зйомок чуємо крик: "Стоп!" Усі зупинилися, а я роздратовано питаю: "Хто це сказав?".  Виявилося, наш Андрій захотів їсти.

В Юрія Іллєнка дзвонить телефон.

— О, дружина. Знову буде казати, що я довго говорю, — піднімає слухавку. — Альо, люба. Я зайнятий, виступаю.

У підвалі монастиря бернардинців столична анімаційна студія "Червоний собака" дає майстер-клас. Учить охочих створювати мультфільми. Стоять два столи, на яких лежить скло. Художник ліпить із пластиліну лева. Кладе цю фігурку на скло та знімає фотоапаратом. Зображення проектує на стіну.

Аніматори працюють понад годину. Показують готовий фільм — один стрибок лева тривалістю кілька секунд.

— На одну секунду потрібно зробити 25 кадрів, — пояснює 31-річна Олена Голубєва. — Зйомки дев"ятихвилинного мультика можуть тривати рік.

Головну нагороду фестивалю отримала стрічка 37-річного білоруського режисера Андрія Кудименка "Окупація. Містерії", про партизан під час Другої світової війни. На батьківщині "Окупацію" заборонили до показу, бо начебто не відповідає історичній правді.

Зараз ви читаєте новину «Заборонений у Білорусі фільм нагородили у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути