вівторок, 29 грудня 2015 07:20

За рік на студії Довженка зняли один фільм

За рік на студії Довженка зняли один фільм

У грудні кінодіячі представили проект "Українське кіно. 900 аргументів Кіностудії Олександра Довженка". Провели концерт у столичному Українському домі. Його мета — привернути увагу до проблем студії.

— Кіностудія Олександра Довженка давно неконкурентоздатна, — каже кінорежисер Роман Балаян, 74 роки. — Посприяли цьому як неувага держави, так і нас, кінопрацівників. На сьогодні вона не оснащена сучасною технікою. Через антисанітарію ніхто з молодих нею вже не цікавиться. Ми ж ­продовжуємо звинувачувати керівників країни. А самі ж так і не вийшли з протестами проти занепаду кіноіндустрії. Стогнемо собі — і все.

— Ще минулої зими віддали в Мінкульт декілька примірників плану модернізації студії. Всі цифри врахували. Долар тоді був по 16 гривень, можемо перерахувати за теперішнім курсом, — каже директор кіностудії, режисер Олесь Янчук, 59 років. — За кілька місяців від одного із заступників міністра почув коротку відповідь: "Грошей нема".

Є варіант про державно-приватне співробітництво в керуванні студією. Одне з гальм цього шляху — Фонд державного майна. Студія належить йому. Ми не можемо діяти мобільно й оперативно, бо всі кроки маємо погоджувати.

Раніше кіностудія знімала 12 повнометражних художніх фільмів щороку і 20 телесерій. 2015-го режисер Володимир Савельєв робив у нас лише одну картину. І то кіностудія просто надала послуги, бо фільмували за рахунок спонсорів. Стрічка "На краю безодні" про Карибську кризу 1962-го. Дійові особи — Хрущов, Кеннеді, Берія, хороші актори, декорації. Приємно було зайти в павільйон, люди ділом займаються. Але це за останній рік лише місяць на кіностудії Довженка знімали кіно. Решту часу павільйони зайняті під телевізійні ток-шоу.

Фонд держмайна в будівлі ­"Преса України" через дорогу від нас дозволяє здавати приміщення по 80 гривень за квадратний метр. Нам "заряджають" ціну — 300. І керівництво студії в цьому питанні права голосу не має. Це умисно робиться, щоб не пішли інвестори. 16 гектарів в парковій зоні в центрі Києва, де розташована кіностудія, не давали і не дають спокою деяким громадянам. Маємо найстарший Щорсівський павільйон. Там зберігся кабінет із меблями Олександра Довженка. Фонд Держ­майна ще два роки тому здав це приміщення Малій академії наук за 1 гривню на рік. Вони там ставлять спектаклі, проводять вечори знайомств. 180 гривень — вхід на цілий день, 120 за півдня. Угода чинна до вересня ­2016-го. ­Треба остаточно поставити питання, чи нам взагалі кіно потрібне.

— Зараз у павільйонах, де знімали новорічні програми для телебачення, повітря гріли тепловими гарматами. Все одно виходить десь жарко, а десь — холодно. Тепло виходить через дах. Влітаємо в страшні суми по електроенергії, — розповідає заступник директора з розвитку кіностудії Ігор Соколовський, 56 років. — На все треба сотні мільйонів доларів. Їх потрібно вкласти в багато напрямків — опалення, ремонту павільйонів, їх енергозабезпечення. Практично немає технічної бази. На всю студію — одна камера "Соні". Вона може знімати телекіно. Але не повноекранний художній фільм. Відновлення кіностудії Довженка — це питання престижу України. Але слідом піде й економічний зиск.

Зараз ви читаєте новину «За рік на студії Довженка зняли один фільм». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути