понеділок, 30 березня 2009 17:11

Віктор Єрофеєв старший за тещу на 13 років

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Російський письменник Віктор Єрофеєв у столичному Будинку письменника. Тут він вручив Гоголівську премію поету-пісняру Юрієві Рибчинському
Російський письменник Віктор Єрофеєв у столичному Будинку письменника. Тут він вручив Гоголівську премію поету-пісняру Юрієві Рибчинському

— Я люблю Киев. По духу я ваш, потому что моя жена из Черновцов. Дочь наша наполовину украинка, — говорить московський письменник Віктор Єрофеєв, 61 рік. Минулого тижня він приїхав до Києва вручати Гоголівську премію поетові Юрію Рибчинському. — Мене багато хто не любить у Росії. Фашисти внесли в першу десятку "врагов России". Бо я "оранжевых кровей": підтримував Ющенка, їздив під час виборів по Західній Україні.

Драматург Анатолій Крим, 62 роки, представляє гостя читачам у Спілці письменників на вул. Банковій, 2. Крім прозаїка Василя Шкляра, 57 років, та артиста Василя Довжика, 65 років, членів письменницької спільноти майже немає.

— З Єрофеєвим заприязнилися торік у Мілані, на міжнародному форумі інтелектуалів. Сьогодні вже й чарку випили, — зізнається Крим.

Єрофеєв народився в сім"ї радянського дипломата, дитинство провів у Парижі. 1979-го за участь у підпільному альманасі "Метрополь" його виключили зі Спілки письменників СРСР. Нині називають найвідомішим російським автором на Заході. 2006-го переклад його роману "Хороший Сталін" вийшов в Україні.

— Де межа пристойності в літературі? — запитують Єрофеєва із зали.

— На мою "Русскую красавицу" в Росії вийшло 200 негативних рецензій. Критики закидали мені "непристойність". А в Голландії, де роман став книжкою року, дівчинка-підліток запитала: "Чому в вашій книзі так мало сексу?". Відтоді я орієнтуюся лише на читача.

На столі та в кутку на роялі стосами лежать книги Єрофеєва. Серед них — найновіший роман "Свет дьявола".

Шанувальниця дарує літературові альбом із написом "Краків" і мініатюрну пляшечку горілки.

— А вот моя теща, — Єрофеєв цілує моложаву жінку в пальто. — Она живет в Феодосии.

Ірина Прокопюк, 48 років, на вечір зятя завітала неочікувано. Вона є видавцем кількох феодосійських газет, зокрема "Кафи" та "Телекриму". У справах приїхала до Києва.

— Моя донька Євгенія училася в МДУ, на факультеті журналістики, — на ходу розповідає вона українською. — Віктор прийшов туди викладати, було це років 9 тому. Їхня 3-річна донька Майя народилася в Парижі. Женя спеціально їздила туди народжувати. Доньці 28 років, вона фотограф.

Нещодавно Ірина Прокопюк перейшла із зятем на "ти".

— Я родом із Чернівців. Українська мова у мене в родині — разом із російською та англійською. І сина свого я віддала в єдиний у Феодосії україномовний клас.

Зараз ви читаєте новину «Віктор Єрофеєв старший за тещу на 13 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути