середа, 04 квітня 2007 17:13

Юрій Андрухович розкрив таємницю

 

Роман "Таємниця" івано-франківського письменника Юрія Андруховича, 47 років, вийшов у видавництві "Фоліо". Це роздуми автора про сучасне і минуле. У книжці згадуються дитинство і юність письменника, його подорожі Європою. Коштує "Таємниця" 27 грн.

— Сьогодні я вперше тримаю цю книгу в руках, — розповідає Андрухович на презентації в столичному Українському домі. — Вона почалася, як фонограма, зі звуку. Її мала написати інша людина, чоловік, якого вже немає серед нас. Він передав мені аудіозапис — як початок книжки. Я прослуховував його кілька місяців і роздумував, чи братися мені за цю нелегку працю.

Письменник каже, що близько 70 годин розмовляв із німецьким журналістом Еґоном Альтом. Із ним Андрухович познайомився наприкінці 2005 року.

— Він написав мені листа на електронну пошту, — веде далі письменник. — Розповів, що мріє зробити зі мною незвичайне інтерв"ю. Ми зустрічалися сім днів і спілкувалися по десять годин. Тоді я жив у Берліні, на Штутґартер Плятц, 22. Незадовго до своєї раптової смерті Еґон вислав мені диски з цими записами. Я не зрозумів, чому він так зробив. Альт загинув у автокатастрофі на німецькому автобані між Нюрнбергом та Швандорфом.

Юрій Андрухович вирушає в тур Україною. Завтра виступить у Харкові. Ведучим вечора буде письменник Сергій Жадан.

— 24 квітня виступлю в київському кінотеатрі "Кінопанорама" спільно з польським гуртом "Карбідо", — розповідає Юрій Андрухович. — Ведучим буде письменник Олександр Ірванець. Заспіваю українську народну пісню. Хоча мені не перевершити ані Гордона, ані Поплавського. 25 квітня виступлю у Львівському палаці культури, з гуртом "Мертвий Півень". Ведучим буде Віктор Неборак.

— Незабаром вийде нова книжка вашої дочки Софії "Сьомга". Радите їй щось?

— Я ставлюся до своєї дочки більше як до письменниці, аніж як до дочки. Вона для мене насамперед — письменниця Софія Андрухович. "Сьомга" вийде такою, якою бачить її Софія.

Як стверджують у "Фоліо", протягом останніх трьох днів кожна друга книжка, придбана в книгарнях, — саме "Таємниця" Юрія Андруховича.

Зараз ви читаєте новину «Юрій Андрухович розкрив таємницю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути