вівторок, 13 листопада 2018 00:50

"У нас дуже мало вистав, розрахованих на підлітків"

"У нас дуже мало вистав, розрахованих  на підлітків"
Фото: Oleksii Tovpyha

— Щойно відкрию двері класу — одразу почуваюся нещасним, — каже учень середньої школи Леон. Він — головний герой вистави "Мій дивний друг Вальтер". 7–8 листопада постановку Німецького театру Берліна показали у київському Молодому театрі.

Леон потерпає від знущань однокласників, за сюжетом. Дорогою до школи хулігани відбирають рюкзак, викидають з нього книжки. Сидить за партою сам. Дивакуватим учня вважають і вчителі. Зростає без батька. Мати втратила роботу, переживає депресію і не цікавиться сином. Леон зустрічає прибульця Вальтера. Той допомагає хлопцеві стати впевненішим, знайти спільну мову з однолітками.

— Відрізнятися від інших — це нормально, — каже режисерка вистави 38-річна Заломе Дастмальзі. — Хотіла показати, що важливо зрозуміти і прийняти себе, не намагатися стати кимось іншим. Виставу поставила за п'єсою німецької письменниці Сібілли Берг. У дитинстві авторка переживала те саме, що й головний герой. З неї сміялися, бо мати була алкоголічкою.

У Німеччині постановку не показуємо в театрах. Гастролюємо по школах. За сцену править класна кімната. Актори стрибають по партах, пишуть на дошці. Учні теж стають учасниками дійства. У Києві на сцені театру поставили 6 парт. За них посадили глядачів, які купили квитки на виставу.

Після спектаклю влаштовуємо обговорення. Багато дітей діляться історіями про цькування. Але у більшості випадків говорять не про себе, а про друзів, знайомих. Іноді нас запрошують виступити вчителі, які помічають подібні проблеми у своїх школах.

— У дитинстві бував по обидва боки барикад, — каже виконавець ролі Леона Надім Жаррар, 38 років. — То сам задирався до інших дітей, то глузували з мене. Причиною знущань може стати будь-що — вбрався не в ту футболку, змінив зачіску або почав носити окуляри. Покласти цьому край може віра в себе, підтримка близьких. Вальтер вчить Леона прийомів кунг-фу, заохочує відповідати на уроках. Хлопець відчув у собі якийсь внутрішній стрижень, і більше ніхто не наважився витирати об нього ноги.

Прибульця Вальтера грає акторка Жаве Асефджа, 42 роки.

— У новинах частішають згадки про цькування в українських школах, — каже 23-річна Наталія Сиваненко з Молодого театру. — Але проблема залишається. У нас дуже мало вистав, розрахованих на підлітків, а тим паче — на таку тему. Здебільшого ставлять для дітей і дорослих. До підлітків важко знайти підхід, вони соромляться показувати емоції. Театральні умовності викликають у них відторгнення. У виставі "Мій дивний друг Вальтер" актори не намагаються повчати. Не соромляться нецензурних слів, жестів. Важливо пояснювати, як не піддаватися тиску.

Зараз ви читаєте новину «"У нас дуже мало вистав, розрахованих на підлітків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути