понеділок, 14 січня 2008 19:24

Стілець Остапа Ступки вибухнув

Автор: фото: Євген КОЛЕСНИК
  На ковзанці перед сценою під час концерту виступали фігуристи, артисти цирку жонглювали вогнем, актори показували біблійні сценки
На ковзанці перед сценою під час концерту виступали фігуристи, артисти цирку жонглювали вогнем, актори показували біблійні сценки

"Хочемо, аби "Наше Різдво" стало альтернативою безкінечним новорічним "голубим вогникам" по телевізору, — каже 37-річний Тарас Чубай, лідер рок-гурту "Плач Єремії" та один із організаторів мистецької акції "Наше Різдво".

10 і 11 січня вона відбулася у столичному Палаці спорту. Квитки коштували від 25 до 250 грн.

У вестибюлі першого поверху грає гуцульська капела "Бай".

— Ми з Верховини на Івано-Франківщині, — розповідає 28-річний Остап Костюк, керівник колективу. — У Києві вперше. Поселили нас у готелі "Дружба". Там потоваришували з ансамблем "Русичі" з Одещини. Грають різдвяну музику всіх регіонів. Ясно, вони ж не так зберегли своє, як ми.

На другому поверсі різдвяних пісень співають молоді люди, перевдягнені у персонажів вертепу: смерть, янгола, єврея, повію, пастухів, чорта.

— Ми студенти диригентського відділення Львівського музичного училища, — розповідає 19-річний Назар Куленяк, перебраний на царя Ірода.

Хлопець у довгому рожевому халаті та високій золотавій короні на голові.

— У нас традиція: кожен четвертий курс має поставити вертеп. У Києві на вулицях  нас питали: "Що, знову геловін почався?". Або тикають пальцем: "Трансвестити!".

У перший день акції зала Палацу спорту була на третину порожня.

— У зв"язку з телезйомкою просимо всіх із задніх рядів пересісти на вільні місця спереду, — просить глядачів диктор.

Першим виступає американський гітарист Ал ді Меола, 54 роки.

Дев"ять років тому зірка світового джазу разом із українським бандуристом Романом Гриньківим, 38 років, записали спільний альбом "Зимові ночі".

— Для Ала справжнім відкриттям було те, що головна для американців різдвяна мелодія — це український "Щедрик", — розповідає Гриньків. — Також Міола пишається тим, що відкрив для північної Америки бандуру.

Після годинного виступу Ал ді Міола роздає автографи.

— Знаю, що завтра тут буде ваш президент Віктор Ющенко, — каже "ГПУ". — Для мене це велика честь. Із перших осіб держав мені доводилося виступати лише перед президентом Вірменії.

На другий день "Нашого Різдва" був аншлаг.

— Поверніть нам гроші, у нас були не найдешевші квитки! — свариться з касиром жінка у блакитній блузці.

Пояснює, що замість свого ряду вони побачили залиту ковзанку. Працівники Палацу спорту порадили їм пересісти, але на ті місця прийшли люди з квитками. Обурених було десь із півсотні. До них виходить адміністратор, просить заспокоїтися, в руках тримає стос непроданих квитків. По-двоє заводить людей у зал і розсаджує.

Президент України Віктор Ющенко з родиною займають місця в ложі. Там сидять голова Верховної Ради Арсеній Яценюк із дружиною та секретар РНБО Раїса Богатирьова.

Під смокінгом у Ступки до брюк пришиті червоні сідниці

На ковзанці перед сценою під час концерту виступають фігуристи, артисти цирку жонглюють вогнем, актори показують біблійні сценки. На триярусну сцену у вигляді вертепу виходять співати: львівські рок-гурти "Дивні", "Мертвий півень", хор хлопчиків "Дударики", група "Тартак", "Ле ґранд оркестра" Олега Скрипки, співак Олександр Пономарьов. Знову виступають Ал ді Меола з Романом Гриньківим, "Плач Єремії", "Піккардійська терція".

Ведуть вечір Янгол і Чорт — лідер гурту "Тартак" Сашко Положинський, 35 років, та актор Остап Ступка, 40 років. Наприкінці стілець, на якому сидить персонаж Ступки, вибухає. Чорт підхоплюється і під загальний сміх студить розпечений зад об кригу ковзанки. Під смокінгом у Ступки до брюк пришиті червоні сідниці.

Коли звучить оголошення ведучого: "А тепер квіти учасникам концерту від президента України Віктора Андрійовича Ющенка", глядачі починають вставати з місць й покидати залу.

Людей зупиняє Тарас Чубай:

— Шановне панство, давайте всі разом на чолі з нашим президентом заспіваємо "Нова радість стала".

Усі, хто ще сидів, устають. Катерина Ющенко тримає на руках молодшого сина Тараса.

Режисер "Нашого Різдва" 45-річний Михайло Крупієвський, відомий постановками пісенного конкурсу "Євробачення" та київського концерту Елтона Джона.

— Вікторові Андрійовичу дуже сподобалося, — хвалиться по завершенні концерту.

Крупієвський розповідає, що хоче, аби фестиваль "Наше Різдво" став щорічним.

— Розпочинатиметься він величезним шоу всіх його учасників, яке в прямому ефірі транслюватиме телебачення. А потім проходитимуть сольні виступи українських музикантів із різдвяною програмою. Про це ми вже говорили з Олегом Скрипкою, Олександром Пономарьовим, групою "Мен Саунд".

34-річний співак Олександр Пономарьов виконав різдвяну пісню "Радуйся, світ".

— Я тільки сьогодні прилетів зі Швейцарії. Катався там із дружиною на лижах, — розповідає він. — Там же з Вікторією у вузькому сімейному колі й зустріли Різдво.

У мене з дитинства, на жаль, немає традиції його святкування. Охрестили мене тільки в 16 років, таємно. Дуже хочу, щоб у моїх дітей уже було розуміння Різдва, але не за рахунок Нового року — теж гарного свята. Я б не робив зі святкування Різдва естрадного шоу. Палац спорту, як на мене, не зовсім належне місце для цього.

Зараз ви читаєте новину «Стілець Остапа Ступки вибухнув». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути