четвер, 25 вересня 2008 17:19

Роман Матіос видали накладом 25 тисяч примірників

Новий твір Марії Матіос "Москалиця" львівська літературна агенція "Піраміда" видала накладом 25 тис. примірників.

— Таким початковим накладом у сучасній Україні ще не видавали жодної книжки, — переконує 42-річний Василь Гутковський, директор "Піраміди". — Зазвичай видають 2—3 тисячі. Ризик для нас мінімальний, бо книжки Матіос швидко розкуповують. Загальний наклад її роману "Солодка Даруся" сто тисяч примірників. На Форумі видавців за чотири дні ми продали вісім тисяч книжок Матіос. А автографи вона роздавала 15 годин. Таких рекордів поки ніхто не встановлював.

У середньому щохвилини на Форумі купували чотири книжки Матіос. До книги увійшли дві повісті: "Москалиця" та "Мама Маріса — дружина Христофора Колумба". У першій ідеться про життя байстрючки Северини Северин: від її народження 1915-го — до смерті в 92-річному віці.

— Москалицями на Західній Україні та Буковині називали байстрюків, народжених від солдатів-загарбників у часи Першої світової війни, — пояснює Матіос. — Хоча знаю жінку, яка народилася після Другої світової від німця. Люди теж прозвали її "москалицею".

У другій повісті йдеться про 18-річну молдованку Марісу, яка із коханим Христофором переїздить до української провінції. Її чоловік невдовзі гине, син народжується інвалідом. Урешті Маріса кінчає життя самогубством.

— Перша повість про жінку, що жила й виживала своїм розумом. А героїня другого твору жила почуттями, з якими не змогла впоратися, — каже письменниця.

Перед Форумом на вулицях Львова з"явилися бігборди та сіті-лайти із рекламою "Москалиці". А на місцевому радіо крутили рекламні ролики роману.

— Мені дзвонили знайомі й казали: "Невже тепер на рекламних щитах зображують не лише політиків, а й письменників", — сміється Гутковський.

Напередодні презентації в Україні її представили на Московському книжковому ярмарку.

— Повезли туди 50 примірників і всі розпродали, — каже видавець. — Різко негативних відгуків на назву не чули. Дехто цікавився, що та назва означає. А багато хто навмисне ігнорував стенди наших видавництв.

Користувачка mertva розказує у інтернет-щоденнику, як просила в Матіос підписати книжку:

"Подпишете, пожалуйста, для Татьяны из Москвы. — Ви думаєте, їй це потрібно? — спитала Матіос. Вона довга думала: давати автограф чи не давати... Але таки пішла на поводу в красного письменства, що змушує працювати автора на масового читача".

Зараз ви читаєте новину «Роман Матіос видали накладом 25 тисяч примірників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути