понеділок, 13 жовтня 2008 18:09

Олександр Сапега заробляє на вечірках та весіллях

Автор: фото: www.belyklyk.livejournal.com
  Білоруський барабанщик Олександр Сапега в Києві дає майстер-клас гри на ударній установці
Білоруський барабанщик Олександр Сапега в Києві дає майстер-клас гри на ударній установці

У рамках міжнародного фестивалю"Джаз ін Київ" у музичній крамниці "Музторг" відбувся майстер-клас білоруського барабанщика, екс-учасника гурту "Пєсняри" Олександра Сапеги, 45 років.

— 2005-го вийшов мій посібник, — каже російською Олександр. Тримає книгу, у якій поради для початківців і ноти барабанних соло.

— За скільки можна навчитися грати на барабанах? — вигукує чоловік у бежевій куртці.

— За два роки з нуля, — відповідає Сапега. — Якщо ви про гроші питаєте, то я не даю платних уроків. Мій час надто дорогий.

Він сідає за барабанну установку. Майстер-клас триває менш як годину. У музиканта купують три самовчителі по 75 грн.

— На серйозне заняття треба години дві. Цього року був у літньому таборі для барабанщиків під Ригою. Давав уроки дітям до 14 років. Табори організовують ентузіасти. У Білорусі приватний капітал не хоче світитися, тому щось таке важко створити.

Олександр Сапега чотири роки проводить у Мінську фестиваль "Барабанний біт".

— Орендуємо велику залу філармонії. Квитків не дістати. Але нічого на цьому не заробляємо. Гроші забирає філармонія. А призи надає музичний магазин.

— Яка різниця між білоруським джазом і українським?

З Ларисою Доліною та Ігорем Тальковим щодня давали по два концерти

— У вас країна більша, музиканти серйозніші. Білоруських студентів відправляють до райцентрів створювати самодіяльні ансамблі. Більшість не хоче їхати. Доводиться відшкодовувати державі за п"ять років безкоштовного навчання. А це немалі гроші.

— Ваш син також барабанщик?

— Так, Яну незабаром буде 14 років. Він займався на фортепіано. Але два роки тому перевів його на ударні, з меркантильних міркувань. Професія піаніста не приносить нічого, крім затрат енергії та бідності. Я граю з гуртом "Яблучний чай" на вечірках і весіллях. А ще на телебаченні акомпаніатором працюю.

Олександр Сапега народився в Гомелі. Грав на акордеоні. У 10 років потрапив до Мінського інтернату для обдарованих дітей.

— Там не було акордеона, півроку промучився за фортепіано. Вчитель спробував навчити мене гри на ксилофоні. Я сказав, що на паркані грати не хочу. Мені принесли барабан.

В інтернаті познайомився з Ігорем Сацевичем.

— У середині 1980-х ми побачили оголошення про набір у молодіжну студію "Пєснярів". Прийшли на прослуховування. Сподобалися. Тільки проблема була — Ігор служив у армії. Володимир Мулявін спробував через зв"язки з міністром оборони демобілізувати його. Видали наказ. Але Ігоря протримали до кінця служби.

Через рік гастролей із "Пєснярами" Олександр та Ігор створили рок-гурт "Рада".

— Радянські чиновники боялися, що ми про самостійну Бєларусь співатимемо. А публіка думала, що ми циганський ансамбль, бо Рада — циганське ім"я, — сміється Сапега. — Перейменувалися на "Восточную Європу". У Москві з Ларисою Доліною та Ігорем Тальковим щодня давали по два концерти. Коли дізналися, що адміністратор добряче "нагріває" нас на гроші — звільнили. Кращого так і не знайшли. Довелося грати по ресторанах.

Зараз ви читаєте новину «Олександр Сапега заробляє на вечірках та весіллях». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути