пʼятниця, 01 серпня 2008 15:21

Неборак відпускає на волю тіло

 

Роман Віктора Неборака "Базилевс" ішов до читача майже 15 років. Автор подає його паралельну назву — "Львівська Книга переміщень". У випадку Неборака — це насамперед переміщення з юності в доросле життя, яке відбувалося на тлі Львова, що також перетікав зі стану радянського в пострадянський. Переміщення з поезії, яку втілював Неборак-бубабіст, у прозу, що мала амбіцію охопити неохопне, вловити геній місця, впіймати Львів зойків, доторків, зітхань, кохань, злягань… Автор творить міф Львова — колоритний і особистий, сплетений із випадкових уривків, історій, вражень і досвідів.

Кожна велика проза зазіхає на вичерпність і ніколи не вичерпує, а лише дарує. "Базилевс" дає щемке відчуття причетності до багатющого світу людської самотності. Адже кожна велика проза написана про самотність і спроби її подолання. Спочатку Неборак у пошуках Іншого відпускає на волю тіло. Але згодом ці пошуки повертаються низкою останніх, остаточних питань про конструкцію світу й життя людини. Простих питань, на які Неборак знаходить прозорі й мудрі відповіді. Про людське призначення, звісно ж — першою чергою.


Про  Віктора Неборака

Без грандіозної, в усіх значеннях цього слова, постаті Віктора Неборака важко собі уявити літературне життя Львова останніх 20 років. І не тільки літературне, а й загалом мистецьке

Надія Слободян, журналіст

Віктор Неборак народився 9 травня 1961 року в селищі Івано-Франкове Львівської області. Поет, прозаїк, літературознавець, перекладач, есеїст. 1963-го переїхав разом із батьками до Львова. Закінчив Львівський державний університет ім. Івана Франка та аспірантуру Інституту літератури ім. Тараса Шевченка НАН України. 1985-го разом із Юрієм Андруховичем та Олександром Ірванцем створив поетичне угруповання "Бу-Ба-Бу — Бурлеск — Балаган — Буфонада". Автор поетичних збірок "Бурштиновий час" (1987), "Літаюча голова" (1990), Alter Ego (1993), "Розмова зі слугою" (1994), "Епос про тридцять п"яту хату" (1999). 2001 року поетичний доробок автора вийшов в одному томі під назвою "Літостротон". Позаторік з"явився роман Неборака "Базилевс: Нововіднайдені розділи Львівської Книги Переміщень, переписаної 2005 року", за який отримав премію ім. Богдана Лепкого. Лауреат премій Фундації ім. Гелени Щербань-Лапіки (1996) та ім. Павла Тичини (2002). Також активно виступає як есеїст і літературознавець. Живе і працює у Львові. Виховує трьох доньок.

Зараз ви читаєте новину «Неборак відпускає на волю тіло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути