пʼятниця, 22 лютого 2019 00:05

Люди завжди пристосовувалися до влади, бо мусили виживати

Автор: WWW.USHAKOV-PAINTER.UCOZ.UA
  Картину ”Пошта” Володимира Ушакова придбав колекціонер із Китаю
Картину ”Пошта” Володимира Ушакова придбав колекціонер із Китаю

Картину "Пошта" київський художник 68-річний Воло­димир Ушаков написав 2014-го.

— На ній зобразив післявоєнний час. Листоноша піднявся на верхній поверх "сталінки", — розповідає живописець.

— На дверях адресата можна помітити червону зірку. Так тоді позначали квартири Героїв Радянського Союзу. Найчастіше звання отримували посмертно. Поштар вдивляється в конверт. Не зрозуміло, з доброю звісткою прийшов або поганою. Картина за настроєм і не песимістична, і не оптимістична. Даю можливість глядачу дофантазувати.

Володимир Сергійович народився в маленькому містечку Киреєвськ Тульської області в Росії. 14-річним поступив у Одеське художнє училище ім. Митрофана Грекова. Пізніше закінчив Національну академію образотворчого мистецтва в Києві.

— Є картина 1947 року "Лист з фронту" московського художника Олександра Лактіонова. Він писав її з натури в маленькому містечку. Я виріс у провінції. Але на полотні "Пошта" в мене сходинковий майданчик у великому місті. Може бути Київ чи Харків. Не принципово. Мені важливіше було створити психологічний портрет. У застиглому русі героя картини прочитується історія. Після Другої світової листоношами працювали переважно жінки. Значить, цього чоловіка комісували з армії. На пошті крім великої брезентової сумки для кореспонденції видавали форму, кашкет, черевики. Взуття і штани швидко зношувалися, доводилося ходити в чому вже було. А от піджак носили довго. В очко мало бути видно, що у двері подзвонив саме листоноша. Бо різних аферистів і злодіїв після війни було багато.

Вихопив шматок часу, наче в репортажі. Створив цілу серію побутових замальовок 1940–1950 років.

У моїх роботах немає гасел чи моралі. Це просто образи. Люди завжди пристосовувалися до влади, бо мусили якось виживати. Творці — це ж не ті, хто на горі, а ті, хто працює біля плуга в полі чи заводського станка. Саме вони несуть благо іншим.

Картину "Пошта" придбав колекціонер із Китаю. Після моєї персональної виставки купив майже 40 полотен.

Зараз ви читаєте новину «Люди завжди пристосовувалися до влади, бо мусили виживати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути