пʼятниця, 07 травня 2010 04:29

Картину Пікассо продали за 106 мільйонів доларів

Автор: фото: Reuters
  ”Виставляння такого шедевру на аукціоні — це вже неординарний випадок”, — каже експерт Дмитро Голець. Полотно Пабло Пікассо ”Гола на тлі бюсту та зеленого листя” купили за рекордну суму в історії світового мистецтва
”Виставляння такого шедевру на аукціоні — це вже неординарний випадок”, — каже експерт Дмитро Голець. Полотно Пабло Пікассо ”Гола на тлі бюсту та зеленого листя” купили за рекордну суму в історії світового мистецтва

4 квітня на аукціоні "Крісті" в Нью-Йорку картину іспанського художника Пабло Пікассо продали за $106 млн 482 тис. 500. Це — світовий рекорд ціни на твір мистецтва.

Картину "Гола на тлі бюсту та зеленого листя" Пабло Пікассо написав 1932-го. Вона була частиною колекції американки Сінді Броуді. Після її смерті в листопаді минулого року колекцію виставили на аукціон.

Картину художник намалював за день — 8 березня. Зобразив свою дружину — Марі-Терез Вальтер в образі міфічної Дафни. Їхні стосунки тривали близько 10 років. Вони познайомилися в галереї "Лафайет". Марі-Терез наклала на себе руки через чотири місяці після смерті Пікассо.

Експерти оцінювали полотно в $70–90 млн. Протягом 10 хв. після початку торгів вісім покупців піднімали ставки. Коли ціна сягнула $88 млн, залишилося двоє претендентів. Картина пішла з молотка за $95 млн, а з урахуванням торгової премії ціна перевищила $106 млн. Ім"я покупця залишилося невідомим.

Це полотно не належить до найліпших його робіт

— Картина "Гола на тлі бюсту та зеленого листя" не належить до найліпших робіт художника, — каже столичний мистецтвознавець 40-річний Дмитро Голець. — Слава Богу, його найкращі роботи зберігаються в музеях. Але ціна виправдана, адже ранній Пікассо трапляється рідко. Виставляння такого шедевру на аукціоні — це вже неординарний випадок. Пікассо став класиком, тому ціни на його роботи й далі зростатимуть.

Попередній світовий рекорд належав бронзовій скульптурі Альберто Джакометті "Крокуюча людина". Її продали в лютому на аукціоні "Сотбіс" за $104,3 млн. Доти найдорожчим витвором мистецтва була картина Пабло Пікассо "Хлопчик із люлькою". Шість років тому її купили на аукціоні "Сотбіс" дешевше на $100 тис.

Зараз ви читаєте новину «Картину Пікассо продали за 106 мільйонів доларів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути