пʼятниця, 10 грудня 2010 02:15

Картину Кандинського заборонено вивозити

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Картину Василя Кандинського ”Абстрактна композиція” показують у столичній галереї ”М17”
Картину Василя Кандинського ”Абстрактна композиція” показують у столичній галереї ”М17”

8 грудня у столичному центрі сучасного мистецтва "М17" відкрили передаукціонну виставку "Авангард". На ній представили 106 картин і скульптур загальною вартістю понад $700 тис. Серед них полотна Давида Бурлюка, Алли Горської, Опанаса Заливахи, Івана Марчука, Олександра Ройтбурда. Головним експонатом стала "Абстрактна композиція" Василя Кандинського.

— Це унікальна робота 1912 року. Одна з перших абстрактних його картин. Навіть на світових аукціонах не було подібних лотів, — каже 26-річний Михайло Василенко, директор аукціонного дому "Золотое сечение". — Ми знайшли її в одного колекціонера. На початку 1990-х він купив картину у відомого чеського колекціонера в Празі. Переговори з ним вели протягом року. Він не хотів цю роботу продавати. Ми пообіцяли, що зробимо з продажу подію, вона стане знаменитою.

"Абстрактна композиція" висить окремо від інших. Розмір — 22х30 см. Поряд стоїть охоронець.

— Розраховуємо отримати за неї до 250 тисяч доларів. На лондонському аукціоні Сотбіс це полотно оцінили б мінімум у півмільйона доларів. Але таку картину неможливо легально вивезти з країни. Вона належить до української культурної спадщини, як і Марія Приймаченко та ряд інших відомих художників. Інакше ми виставили би її там.

— Це рання акварельна робота, справді дуже цінна, — цей художник починав із реалізму і постімпресіонізму, як і Малевич. А потім прийшов до абстрактної експресії, — роздивляється полотно куратор "Мистецького арсеналу" Олександр Соловйов.

Експозиція триватиме сім днів. Вхід вільний.

Зараз ви читаєте новину «Картину Кандинського заборонено вивозити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути