




Львів'янин 32-річний Василь Кость на вихідних готує піцу.
"Щонеділі дружина ліпить вареники. Я один-два рази в місяць дозволяю їй відпочити - вимішую тісто сам, але готую з нього піцу. Ці дні наша дочка Світлана називає піцними. Їй подобається тоді зі мною вранці йти на ринок, вибирати продукти для начинки. Підказує, які помідори кращі" — розповідає Василь.
Рецепт тіста Кость отримав від матері.
"Коли був студентом і жив у гуртожитку майже нічого не готував. Мама наварювала цілу сумку на тиждень. Деколи ставила туди ще дві піци: одну з ковбасою, іншу з курячим м'ясом. Пригадую, цілим блоком збиралися і смакували з пивом. Особливо дівчата прихвалювали коржі. Вони були тонкими та м'якими" — згадує.
Василь у глибоку посудину просіює півкіло борошна. Додає дрібку солі. Збиває 4 яйця. Гасить одну чайну ложку соди столовою ложкою оцту. Добавляє 300 г домашнього сиру. Масу ретельно вимішує руками, щоб не було грудок.
Тісто розділяє на три рівні частини. Бере одну, поміщає на округлу змащену маслом форму для випікання. Пальцями рівномірно розтягує тісто по деко. Зверху намазує томатним соусом, солить, перчить. Шарами викладає тонко нарізану ковбасу, середній помідор, четвертину червоного перцю. Додає дві столові ложки кукурудзи. Кружальцями нарізає третину цибулі. Посипає тертим сиром.
"Начинку можна давати будь-яку. Я навіть колись філе тунця консервованого брав, зверху помідори, сир і виходило суперсмачно. Взимку свіжі помідори і перець можна замінити консервованими, попередньо відчавивши розсіл " — зазначає господар.
Ставить у попередньо розігріту до 180 градусів духовку на верхню полицю, щоб знизу тісто не згоріло, а начинка добре пропеклася. Поки готується одна піца, Василь викладає на інше тісто тонко нарізані куряче філе, помідори, перець, печериці, тертий сир. Піца випікається 25 хв. За хвилину до готовності посипає подрібненою петрушкою і кропом.
"Коли нема свіжої зелені, можна використовувати суху. У кожному супермаркеті продають приправу кріп. Петрушки, правда, не бачив. Але є дуже запашні орегано, базилік, майоран, або суміші в пакетиках: італійські трави, французькі. Ними запросто можна посипати піцу для аромату" — ділиться Василь.
Коментарі