




"Італійська піца уже стала звичною в Україні. Про її популярність свідчить безліч піцерій у кожному, навіть невеличкому, містечку", - розповідає 26-річна Наталія Чиж, перукарка із міста Червоноград, що на Львівщині.
"Раніше, пам'ятаю, піца була дорогою. У нас в Червонограді років 5-7 назад годі було і знайти. Зараз на кожному кроці – тільки купуй. Якось мама запросила нас з чоловіком у гості – пригощала піцою власного приготування. Відтоді, печемо вдома. Щоправда, тісто у нас, на відміну від ресторанного, пухке і дуже смачне, а начинка – постійно різна. На справжню італійську піцу мало схожа, але смак чудесний", - каже Наталя.
Господиня зізнається, що тепер у піцеріях рідко їсть піцу, бо уже так не смакує.
"Після домашнього тіста мені чомусь ресторанні уже не подобаються. Вдома і смачніше, і дешевше, і більше виходить. Щоправда, часу багато забирає. На приготування витрачаю більше 2 годин", - сміється Наталія.
Тісто робить дріжджове: у велику миску просіює 600 грамів борошна змішує його з 11 грамовим пакетиком сухих дріжджів, щіпкою солі та столовою ложкою цукру. Додає 3 столові ложки олії, склянку теплої води та 2 яйця.
"Місити тісто треба руками не менше 15 хвилин, воно має вийти гладким і без грудочок. Причому руку варто змастити олією, а тоді уже місити. Як замішу – накриваю миску рушничком та ставлю у тепленьке місце на годину. За той час готую начинку", - пояснює господиня.
Спочатку подрібнює цибулю, викладає на гарячу сковорідку. Чистить і нарізає півкілограма печериць. Обсмажує весь час помішуючи доки не вийде з грибів уся рідина. Наприкінці солить і добре перчить.
"Якщо постійно не помішувати, цибуля з грибами може підгоріти і рівномірно не просмажиться", - зауважує вона.
Помідори миє, розрізає четвертинами, їх нарізає плястерками. Відкриває консервовану кукурудзу. На великій терці тре 400 грамів твердого сиру.
"Коли тісто підійде, обережно його виливаю на змащену олією бритванку. Мочу руки в олію і формую тісто за розміром дечки. Ложкою наношу домашній кетчуп, злегка посипаю тертим сиром. Тоді шарами викладаю печериці, помідори, кукурудзу та ще раз посипаю вже товстим шаром тертого сиру".
У розігріту до 180 градусів духовку кладе піцу. Через 40 хвилин виймає, посипає зеленню та допікає ще 10-15 хвилин. За словами куховарки, якщо боки зарум'янились, а сир просівся – піца готова.
"З такої порції тіста можна спекти 2 круглих піци діаметром 25 сантиметрів, або ж 1 велику, як у мене. Тісто дуже смачне, тому кладу його багато. Хто любить тоненьку – може робити удвічі меншу порцію, але тоді важче буде викласти у формі, бо воно дуже еластичне і збігається на дечці", - пояснює господиня.
Піца смачна і на наступний день після приготування.
"Якщо не з'їли за день – не засмучуйтесь, тісто м'яке і запашне ще й наступного дня. Можна розігріти у мікрохвильовці чи просто їсти холодною", - говорить Наталія Чиж.
Наталія зазначає, що тепер колеги часто напрошуються до неї в гості, просять завжди готувати піцу.
"Я на цьому тісті робила піцу з морепродуктами, з куркою та ананасами, і навіть просту сирну з базиліком. Завжди щось різне, але однаково смачне".
Коментарі