Олександра Пастернак зі селища Любінь Великий Городоцького району Львівської області варить голландський сир у домашніх умовах. Його у господині замовляють на весілля.
"Хороший сир виходить із добре відтиснутого домашнього сиру. Треба, щоби він не менше 12 годин стікав. Якщо буде м'який, розлетиться у молоці", — розповідає Пастернак.
Господиня сир варить в алюмінієвій каструлі. Каже, що в емальованій може пригоріти. Вливає літр коров'ячого молока, доводить його до кипіння. Туди викладає кілограм домашнього сиру, ретельно розмішує, варить на середньому вогні. Постійно помішує, аби не прилип до каструлі. Через три хвилини пробує. Якщо чіпляється до зубів, став тягучим, значить, готовий. Відкидає на марлю, відтискує. У глибоку миску розбиває два яйця, кладе 100 грам вершкового масла, чайну ложку соди, погашеної у столовій ложці оцту, трішки солі. Перемішує все в мисці і викладає назад. Щоб не було крупинок, сир треба старанно вимішати рукою, як тісто. Маса має стати жовтою, однорідною.
"Щоби сир став еластичнішим, хвилинку тримаю на газі, або 1-2 хвилини — на водяній бані, - каже господиня. - Тоді викладаю його в целофан, формую "ковбаску", можна "брусок". Останній раз робила круглим. Для цього поклала у лоток. Із кілограма сиру виходить 100-200 грам домашнього голландського. Зі сироватки, що залишилася від варіння сиру, замісила тісто на вареники."
Каже, інколи її онуки п'ють.
Коментарі
1