Ексклюзиви
вівторок, 09 жовтня 2012 12:02

Традиційну паелью готують із рисом і шафраном
7

Фото: ФОТО: Катерина ГОНЧАРОВА

Іспанський кухар, 49-річний Фернандо Мельчор, 10 років живе у Києві. Відкрив тут власний ресторан "La Paella". Веде телепрограму "Кухня для Двох". Щомісяця змінює у меню 2-3 страви, лишає незмінною лише паелью. Це варений рис із овочами й морепродуктами.

"Паелья - найбільш традиційна страва в Іспанії. В кожному регіоні її готують по-різному. Хто живе в горах - варить із м'ясом, а хто біля моря - з кальмарами й восьминогами", - каже кухар. Він носить фірмовий ковпак, на якому вишите його ім'я.

Спочатку готує бульйон. Бере банку маринованого зеленого горошку, свіжий червоний болгарський перець, помідор, цибулину і три зубчики часнику. Складає у трилітрову каструлю. Додає по 100 гр оливкової олії і томатного соку. Наливає пів каструлі рибного бульйону. Варить півгодини на повільному вогні.

"Можна так готувати і у сковорідці, але в каструлі бульйону вийде більше. Це соус, у якому буде тушкуватися рис із морепродуктами. Соус по консистенції має нагадувати борщ".

5-6 великих кухонних ложок готового бульйону кухар кладе у сковорідку. Висипає 200 гр рису, 30 гр шафрану. Шафран привозить із Іспанії, бо в Україні такого немає. Спеція - яскраво оранжевого кольору із насиченим смаком.

У суміш кладе також 4 мідії у мушлі, 5 великих тигрових креветок, 6 маленьких восьминогів із щупальцями і нарізаний кільцями заморожений кальмар. Усі морепродукти - сирі. Їх купує в супермаркеті замороженими, готує неочищеними. Бо луска дає аромат і робить продукти соковитими.

"В Іспанії завжди готують морепродукти з лускою. Коли їх їдять причмокують і облизують пальці" - каже Фернандо Мельчор.

Приносить готове у сковорідці на дерев'яній підставці із апельсинового дерева. Традиційну паелью подають саме на такій, бо у Валенсії росте багато апельсинових дерев. У центрі страви фігурно зрізана половинка лимону.

Страву їмо виделкою, а морепродукти - руками. У мушлі понабивався рис. З них не дуже зручно зубами згризати мідії. Розсипчастий рис - ароматний із сильним присмаком креветок. Традиційно рис у Іспанії подають без хліба, тому його хочеться ще і ще. Розливають по келихах біле сухе вино. Після обіду відвідувачі п'ють каву або коньяк, курять сигари.

Зараз ви читаєте новину «Традиційну паелью готують із рисом і шафраном». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути