Шеф-кухар столичного ресторану мексиканської кухні "Аніма" Карлос Лізаррага, 39 років, починає готувати, танцюючи із порожньою каструлею на кухні. Наспівує веселу пісню іспанською.
— Кожен раз так роблю, бо в мексиканських стравах обов'язковими інгредієнтами є пристрасть і багато любові, — каже Карлос.
Починає варити літній мексиканський суп із помідорів на курячому бульйоні — тортилью. Змащений олією казан ставить на вогонь і висипає півбляшанки консервованої кукурудзи. Додає три середні надрізані навхрест помідори, подрібнену цибулину, кілька роздавлених зубців часнику, дрібку коріандру.
— Коли їхав до України, мені казали, що українці не сприймуть мексиканської кухні, бо вона гостра. Але здивувався, бо клієнти просять сипати більше перцю. У вас люблять перчене, а справжня автентична мексиканська кухня — не така вже й пекуча, як про неї розповідають.
Помішує овочі. Коли шкірка на помідорах починає закручуватися, приймає каструлю з вогню. Очищує помідори та збиває всі овочі в блендері. Вливає курячий бульйон, щоб маса була рідкою, і знову ставить на вогонь.
— Усе роблю без суворого рецепту. Кидаю на око так само перець і сіль.
Коли юшка починає закипати, знімає її та ще раз збиває в блендері. Розливає у склянки. До супу подає кукурудзяні чипси й твердий сир кубиками. Чипси можна замінити сухарями.
— Їх можна вкинути в суп або покласти поряд. Важливо їсти все разом. Якщо брати до рота одночасно сухар, сир і ложку супу, можна відчути поєднання м'якого, твердого та рідкого. Кожен смак доповнює і розкриває інший.
Пюре варять із чорною квасолею
Львів'янин Олег Іванець, 27 років, після стажування в кількох ресторанах працює домашнім кухарем столичного бізнесмена. Той просить готувати екзотичні гострі страви.
— Доки є свіжі помідори, супи з них найсмачніші, — розповідає. — У каструлі з товстим дном підсмажую покришені морквину, цибулину, два стебла селери та три болгарських перчини. Доливаю м'ясний бульйон, пюре з шести свіжих помідорів. Також — бляшанку чорної квасолі. Мексиканці без неї суп не мислять. Також має бути перець чилі, кумин, орегано, часник і лавровий лист. Це той випадок, коли спеції не зайві.
Варить суп 10 хв. Розлитий по тарілках притрушує шаткованою кінзою. Подає із подрібненим перцем чилі, шматками авокадо, сметаною та кукурудзяними коржами.
Ольга ЧЕРНЕНКО
Коментарі