вівторок, 31 травня 2016 18:10

Топ-5 рецептів галицьких холодних зуп

Топ-5 рецептів галицьких холодних зуп

У Львові стає спекотно. А значить, час готувати холодники. У Галичині споконвіків готували кілька десятків варіацій холодних зуп. Їх описали в своїх книгах Ольга Франко, Зиновія Клиновецька, Дарія Цвек та Осипа Заклинська. Рецептами на своїй сторінці у Фейсбук поділився засновник клубу галицької кухні Всеволод Поліщук

ЯБЛУКІВКА І ГРУШІВКА
(Перепис із "Загальнопрактичної кухні" Ольги Франко).

Яблука помити, порізати і зварити. Окремо зварити груші, додавши гвоздики і кориці . Узвар процідити, а фрукти протерти через сито. Розмішати з 1 ст. л. борошна, додати цукру, сметани, прокип'ятити і охолодити. При подачі на стіл додати ще сметани.

ХОЛОДНИК ГАЛИЦЬКИЙ КЛАСИЧНИЙ
(З книги Ігоря Лиля та Всеволода Поліщука "Львівська кухня")
Треба взяти: 500 грамів телячих реберець, 2 горошини духмяного перцю, 5-6 горошин чорного перцю, 1 середній корінь петрушки, 1 маленький корінь хрону, 3-4 зубки часнику, 1 лавровий листок, 2 середні буряки, 3-4 корнішони, 8-10 перепелиних яєць, 0,5 л. сметани, пучок кропу, сік з половини лимону.
З реберець та прянощів (часник просто очистити, але не нарізати зубки на шматочки) зварити міцний бульйон, дати настоятись. Буряк відварити, дати охолонути. Натерти на крупну терку та тушкувати 5-10 хвилин з 2 столовими ложками олії в сотейнику на невеликому вогні, аби трохи пустив сік. Додати лимонний сік та ще потушкувати 2-3 хвилини. Зняти з вогню. Додати черпак бульйону, накрити та дати трошки постояти. Якщо подавати до горілки чи настоянок, можна підрізати в готовий холодник трохи шинки соломкою, буде гарна закуска.
.
ХОЛОДНИК М'ЯСНИЙ
(Перепис із книги "Українські страви" Зиновії Клиновецької)
З волового м'яса або телятини зварити міцний бульйон, процідити і залити борщем або хлібним квасом, щоб був кислуватим на смак. Окремо зварити кілька бурячкових листів з кропом, охолодити, процідити і дати до гарячого бульйону. Тоді, весь час помішуючи, влити 1/2 л сметани (з розрахунку на 1 л бульйону). Суміш вимішати, додаючи порізані варені яйця, огірки, шматки будь-якої риби, телятини. Охолодити, перед подачею у кожну тарілку покласти шматок льоду.

СУНИЧНА ЗУПА
(з "Галицької вегетаріанської кухні" Аполінарія та Ромуальди Тарнавських)
Взяти чотири склянки суниць, протерти крізь сито, додати дві склянки свіжої квасної негустої сметани, пляшку вина та півкілограма цукру. Вино з цукром треба зварити, якщо любите солодше – дайте цукру грамів на сто більше. Змішати все разом, вилити до супової вази і поставити на лід. Пізніше зупа наливається в тарілки, зверху поливається пінкою зі збитих білків.

ЗУПА "З НІЧОГО"
(з "Галицької вегетаріанської кухні" Аполінарія та Ромуальди Тарнавських)
Закип'ятити два літри молока зі шматком ванілі, окремо збити шість жовтків із чотирма ложками цукру, сильно розтерти, запарити кип'яченим молоком, добре підігріти, але не до кипіння. Охолодити, після цього подавати до столу. До такої зупи подають бісквіти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Полунично-лимонний лікер виходить яскраво рожевого кольору

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 рецептів галицьких холодних зуп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути