Львів'янка Світлана Онуфрій, 34 роки, щороку перед новорічними святами пече медові пряники у вигляді ялинок та "миколайчиків". Також ними прикрашає новорічне дерево.
"Беру 150 грамів меду та 100 грамів масла й розтоплюю на водяній бані. Потім одне яйце та жовток збиваю із 70 грамів цукру та сіллю на кінчику ножа. Усе це з'єдную із теплою медовою масою та добре перемішую."
До суміші господиня додає 500 грамів просіяного борошна та пакетик розпушувача. Також за смаком можна додати корицю, імбир та мускатний горіх.
Замішує тісто, розділяє його на дві частини. Ставить у холодильник на дві години. Взагалі радять потримати тісто у холодильнику 3-4 дні. Тоді воно буде більш пухке.
"Виймаю тісто та розкачую його завтовшки 6-8 міліметрів та вирізаю за допомогою намальованих трафаретів коржики. Можна самому їх вирізати, але це треба мати хист. Кладу коржики на деко та випікаю 8-10 хвилин при температурі 180 градусів",- каже Світлана.
Тепле печиво жінка змащує збитим не на піну білком. Тоді вони набувають гарного блиску. Починає прикрашати печиво тоді, коли воно стане холодним.
"Білок збиваю виделкою і додаю туди 200 грамів просіяної цукрової пудри. Можна ще додати кілька крапель лимонного соку. Для інших кольорів додаю харчові барвники. Перекладаю масу у поліетиленовий мішечок, відрізаю куточок та наношу візерунки на пряники".
Потім треба дати пряникам добре висохнути і запакувати у целофанові мішечки. Печиво зберігається до місяця, тому його без проблем можна пекти заздалегідь.
Коментарі