Ексклюзиви
четвер, 20 червня 2024 05:30

"Дивовижні справи твої, Господи!": продемонстрували новий вид звязку

"Дивовижні справи твої, Господи!": продемонстрували новий вид звязку
Винахід Морзе працював за рахунок подачі і переривання електричного струму. ото: History Real Future

Американець Семюель Морзе 20 червня 1840-го запатентував телеграф. Пристрій працював за рахунок подачі і переривання електричного струму. Морзе пересилав розроблену ним систему знаків, закодованих в електричні імпульси - азбуку Морзе - дротами.

Автоматичний приймач записував сигнали, що подаються ключем. Імпульси струму певної тривалості змушували коливатися електромагнітне перо, що відтворює "крапки" і "тире" на паперовій стрічці пером або видавлювали сигнали, або завдавали їх чорнилом. Великий американський промисловець Стів Вейл зацікавився роботою Морзе й погодився пожертвувати $2 тис. Надав приміщення для подальших дослідів при умові, що Морзе візьме в помічники його сина Альфреда.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Продемонстрували новий вид зв'язку

Союз молодшого Вейла й Морзе виявився плідним. Машину запатентували Перше повідомлення надіслали 24 травня 1844 року з текстом : "Дивовижні справи твої, Господи!". Незручність телеграфу Морзе полягала в тому, що його код могли розшифрувати тільки фахівці. Простим людям він був незрозумілий. Працюючи над подальшим удосконалюванням свого телеграфного апарата, Семюел Морзе винайшов і код - телеграфну абетку "азбуку Морзе".

Радіосигнал з Англії до Канади вперше зміг передати італійський фізик і винахідник Гульєльмо Марконі 12 грудня 1901 року. Він з дитинства цікавився питаннями, пов'язаними з радіохвилями. Провів першу публічну демонстрацію передачі радіосигналу на відстань 3 км, потім через море.

Зараз ви читаєте новину «"Дивовижні справи твої, Господи!": продемонстрували новий вид звязку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути