Ексклюзиви
четвер, 05 вересня 2013 16:04

Шкірки від сала варять зі спеціями
6

Фото: Фото: Ольга Борисюк

"Раз купила дуже смачне, тонесеньке сало з бочка. Смакота - тане в роті, - 38-річна Марія Гичко з Томашполя на Вінниччині. - Але продавали тільки зі шкіркою. Мала цілий моток, а сала на ній може пів сантиметра. Кума навчила варити, то тепер навмисне купую шкірку. Кидаю шкірку у каструлю з киплячою водою і варю 20 хвилин. Сало має поплавитися. Потім одразу пересипаю ще гарячими спеціями до м'яса. Там є карі, перець, куркума і різні трави. Складаю одну на одну і в холодильник. Їм так, а кума ще ставить під прес. Виходить ніби слойоний холодець."

Шкурки дуже добре додавати до тушкованої телятини для навару, каже жінка. В кінці тушкування знімає жир.

"Так само додаю, як варю курячий бульйон. Кладу свинячі шкірки, як запікаю капусту чи картоплю в горщику або печу цибулю. Як мало часу, солю їх і смажу на середньому вогні. Як зробляться шкварки, ріжу туди цибулю і пару хвилин обсмажую все разом до золотистого кольору. На сусідній конфорці варю на круто яйця, натираю на тертці і перемішую зі шкварками і цибулею. 10 хвилин - і готово. Намащую на хліб."

Купує сало завжди на базарі. Не має бути слизьким або липким на дотик.

"Якщо блищить і шкірка не суха - значить свіже. Воно як масло. Має бути присолене. Як хазяї не посолили ще гарячим, стає як мило. Добре біле зі злегка рожевим відтінком. Жовтувате чи сірувате - від старої свині. Червонувате у поросят, яких довго не могли зарізати."

Найсмачніше сало три-чотири пальця завтовшки. Шкірка - добре вискоблена, жовтувата.

"Дивлюся, щоб було трохи щетини. Значить сало наше, українське, а не польське, яке росте на гормонах. Таке несмачне зовсім. Якщо з коричневим відтінком, значить, обсмалювали соломою, а не лампою. Таке віддає димком."

Завжди носить з собою запальничку. Обпалює шматок, який дають на пробу.

"Якщо тягне сечею - це сало кнура, його нічим не заглушиш. Протикаю сало сірником. Свіже легко проколюється разом зі шкіркою. Тонка шкірка на боках чи спині, там смачніше сало. Шиї і щоки мають товщу шкірку і жорсткіші. Сало дуже тверде, важко проколоти. Таке добре йде на запікання. Почеревина має тонку шкірку і кілька прошарків м'яса. Краще їсти запеченою."

Зараз ви читаєте новину «Шкірки від сала варять зі спеціями ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути