Закуска лечо відома багатьом. Вона смакує до мяса, риби чи крупи. Цей простий консервований салат готується легко і з простих продуктів. Його є кілька варіантів. Кожен може вибрати свій або приготувати відразу кілька.
Лечо з морквою
Інгредієнти:
помідори - 3 кг
перець болгарський - 1,5 кг
морква - 0,5 кг
цукор - 0,2 кг
сіль - 2 ст. л.
оцет - 1 ч. л.
олія - 1 склянка
Приготування:
Помідори пропустити через м'ясорубку. Вилити в каструлю і кип'ятити 20 хвилин. Моркву натерти на крупній тертці, додати до помідорів і варити 20 хвилин.
Перець нарізати на смужки шириною близько 1 см.
Додати перець в каструлю, варить 20 хвилин, помішуючи. Додати сіль, цукор, олію. В кінці варіння - оцет. Розкласти лечо по стерилізованих банках, закрити прокип'яченими кришками, закатати в банки.
Тримати перевернутими, закутавши годин на 8.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як зробити сніданок за 5 хв: три рецепти омлетів на різний смак
Лечо з рисом
Інгредієнти:
помідори - 3 кг
перець болгарський - 1,5 кг
цибуля - 1 кг
рис - 1,5 склянки
олія - 600 мл
вода - 0,5 л
оцет 9 % - 10 ч. л.
сіль - 6 ч. л.
цукор - 6 ст. л.
Приготування:
Перці нарізати соломкою, цибулю - півкільцями. Помідори обшпарити окропом і зняти шкірку. Пропустити через м'ясорубку або подрібнити в блендері.
Рис промити та відварити до напівготовності. Всі інгредієнти для лечо з'єднати і довести до кипіння. Через 10 хвилин в лечо додати рис і тушкувати ще 15 хвилин на слабкому вогні, постійно перемішуючи.
Готове лечо розкласти в підготовлені скляні банки і закатати. Банки перевернути, закутати ковдрою і дати охолонути.
Лечо з чилі
Інгредієнти:
Перець болгарський - 0,5 кг
Помідори - 0,5 кг
Часник - 25 г
Перець гострий - 0,5 шт
Сіль - 15 г
Цукор - 50 г
Олія - 25 мл
Оцет - 15 мл
Приготування:
Помідори подрібнити у блендері і варити 20 хвилин на слабкому вогні. Перець нарізати перець смужками і покласти в томатне пюре.
Додати сіль, цукор і олію. Гострий перець нарізати смужками і додати в каструлю. Перемішати і поставити на вогонь. Варити лечо 50 хвилин.
Часник подрібнити і додати у кінці приготування разом з оцтом. Проварити 15 хвилин.
У киплячу воду опустити кришки, на каструлю встановити решітку або спеціальне пристосування для стерилізації банок. Зверху поставити банки шийкою вниз. Стерилізувати паром 15 хвилин, до появи всередині банок великих крапель води.
Простерилізовані банки поставити на рушник дном вгору, поруч викласти кришки, дати трохи обсохнути.
Гаряче лечо відразу ж розкласти по банках. Герметично закатати банки стерильними кришками. Поставити банки з гострим лечо кришками вниз і укутати ковдрою на добу.
Влітку важко зберегти м'ясо свіжим, особливо із перебоями електрики чи на природі. Там немає холодильника, тому треба користуватися різними хитрощами.
М'ясо помити і залити молоком, щоб повністю покрило. Так продукт залишиться свіжим 2 дні.
Коментарі