вівторок, 18 грудня 2012 13:12

Хачапурі по-аджарськи готують із напівсирим яйцем та сулугуні
6

Фото: Фото: Ольга Швед

Львів'янка Марія Гуляшвілі торік вийшла заміж за грузина. Навчилася готувати національні страви Грузії. У Львові часто готує хачапурі по-аджарськи. Це пиріжки із дріжджового тіста із начинкою із сиру сулугуні та напівсирого яйця всередині.

Для тіста на 10 порцій хачапурі потрібно 600 грам борошна вищого ґатунку, 400 грам молока, 12 грам сухих дріжджів. У велику миску просіяти борошно, додати сухі дріжджі.

Розчинити чайну ложку цукру та півтори ложки солі у підігрітому молоці. Вилити повільно у борошно. Вимішати тісто до стану густої сметани, додати ложку рафінованої олії. Накрити тісто рушником і поставити у тепле місце. Тісто має підходити аж три години. Два — три рази його потрібно виминати руками, аби вийшов вуглекислий газ із дріжджів.

"Для начинки потрібно двісті грам сиру сулугуні, але не копченого - "до пива". У звичайному магазині його важко знайти. Якщо не знайдете  - беріть бринзу. Натріть на тертці сир, поперчіть, змішайте з одним яйцем",  - каже господиня.

Тісто через три години має бути еластичним, підійти в два рази. Його слід розрізати на десять рівних частин.

"Розкачайте тісто, боки скрутіть в трубочки, кінчики добре закріпіть — виходить "човник". Покладіть на деко, посипане мукою, змажте виріб яйцем. Всередину човника товстим шаром викладіть начинку. У дуже гарячій духовці випікайте 15 хв. Коли боки "човників" зарум'яняться, вбийте в середину хачапурі по одному сирому яйцю. На 3 хвилини поверніть  їх у духовку. Яйце повинно тільки трошки запектися, бути рідким всередині", - радить господиня.

У готові хачапурі можна додати всередину шматочок вершкового масла. Аджарські хачапурі їдять, відламуючи шматочки тіста і вмочають їх в сирно-масляну начинку. Перед їжею виделкою яйце розмішують із сиром. Хачапурі повинні бути рум'яні, з хрусткими бортиками, сухим денцем і м'якою  м'якушкою.

Зараз ви читаєте новину «Хачапурі по-аджарськи готують із напівсирим яйцем та сулугуні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути