пʼятниця, 09 лютого 2024 05:31

В'язні підняли повстання

В'язні підняли повстання
16 повстанців застрелили один одного з рушниць. Інші намагалися вирватись з в'язниці Фото: pravyysektor.info

Повстання в'язнів з Холодного Яру розпочалося у Лук'янівській в'язниці Києва 9 лютого 1923 року. Вони захопили зброю і 4 год. відбивалися від чекістів та солдатів.

Холодноярську республіку більшовики ліквідували 1922 року. Цьому сприяли перемога над білогвардійцями, махновцями та завершення війни з поляками. Останніх отаманів та козаків арештували у вересні. Чекісти заманили їх на псевдозбори у Звенигороді, на яких наче мали обговорювати організацію всеукраїнського антибільшовицького повстання.

2 лютого 1923 року надзвичайна сесія Київського губернського революційного трибуналу засудила повстанців, а також старшин армії УНР, сотників Січових стрільців до розстрілу із конфіскацією майна. Не бажаючи покірно очікувати смерті, усі вирішили будь-що чинити опір.

В одній із камер разом перебувало 14 чоловік. 9 лютого о 8:30 караульний приніс їм окріп. Один із ув'язнених вирвав його із рук чекіста, облив його та забрав револьвера. В'язні вибігли з камери, пробились до канцелярії тюрми та захопили рушниці і набої.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Готовий фільм "Чорний ворон" показали Держкіно

Розпочалася перестрілка, під час якої вдалося визволити інших в'язнів. Директор тюрми наказав розстрілювати усіх, хто намагатиметься утекти. 1-ми загинули двоє повстанців. Чекісти ж втратили одного зі своїх та мали 3 поранених, серед них і директора в'язниці.

Бій тривав 4 год. Коли перевага ворога та його підкріплень з міста стала очевидною, 16 повстанців синхронно застрелили один одного. Усього загинуло 38 бійців, зокрема отаман Чорного лісу Денис Гупало, отамани Холодного Яру Іларіон Завгородній, Мефодій Голик-Залізняк, сотники Січових стрільців Микола Опока та Михайло Турок.

Де поховали повстанців - невідомо. Щодо реабілітації, то 1994 року в прокуратурі Київської області оформили висновок, що "повстанці злочинно діяли проти Робітничо-Селянської держави в інтересах поновлення влади буржуазії на Україні, а кваліфікація їх діянь дана вірно, засудження являється обґрунтованим". Наприкінці 2016 року апеляційний суд Київської області виніс рішення реабілітувати отаманів і козаків Холодного Яру, які боролися за незалежність України.

Повстання радянських політв'язнів у степовому таборі в селищі Кенгір, Казахстан, придушили за допомогою армії та танків 26 червня 1954-го. Повстання тривало 40 днів. У Степлагу в'язні повільно помирали на рудниках. Щодня прибували нові ешалони з невільниками. На момент повстання у таборі перебувало 9596 українців. Серед них члени ОУН і бійці УПА. Того дня загинуло близько 700 людей.

Зараз ви читаєте новину «В'язні підняли повстання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути