Ексклюзиви
середа, 19 травня 2021 18:10

Ароматне вино з бузку: покроковий рецепт
7

Квіти для вина не можна мити, інакше вода змиє нектар і вино вийде без запаху
Фото: tgraph.io
Квіти для вина не можна мити, інакше вода змиє нектар і вино вийде без запаху
Квіти для вина не можна мити, інакше вода змиє нектар і вино вийде без запаху
Квіти для вина не можна мити, інакше вода змиє нектар і вино вийде без запаху
Квіти для вина не можна мити, інакше вода змиє нектар і вино вийде без запаху

Для приготування домашнього вина годяться будь-які ароматні квіти: акації, бузку, чорної бузини, троянди, кульбаби, липи, які ростуть далеко від запилених місць, наприклад, доріг. Оптимальний час збору - до полудня в суху, сонячну погоду. Бажано, щоб за день до цього був дощ або вранці випала роса. Відразу після дощу квітки втрачають нектар, тому вино виходить несмачним, а в похмурий день суцвіття не повністю розкриваються, що теж погіршує якість напою. Використовуйте тільки квітки з приємним ароматом, оскільки запах в повній мірі передається готовому напою.

Для приготування вина з квітів потрібні винні дріжджі, які можна купити або активувати шляхом приготування саморобної закваски з родзинок. Автори деяких рецептів пропонують просто вкинути кілька родзинок в сусло, але це найбільш ризикований спосіб, оскільки на поверхні далеко не кожної родзинки зберігаються винні дріжджі. Хлібопекарські пресовані або сухі дріжджі не підходять, інакше замість вина вийде квіткова брага з характерним запахом спирту.

Інгредієнти:

вода - 4 літри;
цукор - 1 кг і за смаком;
квіти бузку - 1 щільно набита літрова банка;
лимони - 2 штуки (середніх) або 2 чайних ложки лимонної кислоти;
немиті родзинки - 100 грам або винні дріжджі.

Зібрати квітки. Видалити листя, стебла, квітконоси й інші частини, які дають гіркоту. На 4 літри води потрібно мінімум 1 літрова, щільно утрамбована банку. По можливості кількість квітів бажано збільшити до 1 півторалітрової банки, але не більше.

.
Злегка обтрусити квіти від пилу і дрібних комах, скласти в каструлю, залити 3,5 літрами окропу. Варити 5 хвилин на слабкому вогні, зняти з плити, закрити кришкою і залишити на добу.

Якщо для підвищення кислотності використовуються лимони, зняти з попередньо помитих в теплій воді плодів шкірку (верхню жовту частину, не зачіпаючи білої м'якоті, що дає гіркоту). Цедру додати в настій. Очищені плоди скласти в поліетиленовий пакет і помістити в холодильник.

Квіти віджати через марлю насухо. В отриману відфільтровану рідину додати некип'ячену воду (0,5 літра), вичавлений з очищених лимонів сік або концентровану лимонну кислоту, половину від загальної кількості цукру (0,5 кг) і винні дріжджі. Перемішати до повного розчинення цукру.

Перелити сусло в бродильну ємність. Мінімум чверть обсягу залишити вільними для піни і вуглекислого газу. Закрити гідрозатвором будь-якої конструкції, можна використовувати медичну рукавичку з проколеною голкою дірочкою в одному з пальців. Перенести ємність в темне місце (або накрити) з температурою 18-25 ° C.

Через 5 днів всипати другу порцію цукру - 250 грамів.

Ще через 5 днів додати цукор, що залишився - ще 250 грамів.

Залежно від температури повітря і активності дріжджів бродіння домашнього квіткового вина триває 25-60 днів. Процес завершено, коли водяний затвор не булькає або рукавичка здулася, сусло стало світліше, а на дні видно шар осаду.

Якщо процес бродіння не припиняється через 55 днів з моменту внесення закваски, щоб не з'явилася гіркота, потрібно злити вино з осаду через трубочку і поставити доброджувати при тих же умовах.
Вино, що відбродило, перелити через трубочку в іншу ємність, не зачепивши осад. Також можна підвищити міцність додаванням горілки або чистого етилового спирту - 3-15% від обсягу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як приготувати морозиво з бузку: рецепт вишуканого весняного смаколика

Наповнити вином ємності для витримки. Бажано наливати під горлечко, щоб мінімізувати контакт напою з киснем. Герметично закрити. Залишити мінімум на 4-6 місяців.

Поліноз - алергія на цвітіння рослин, яка може проявитися у будь-кого. Пік захворювання припадає на кінець квітня. Недуга передається генетично. Її часто плутають із застудою.

Зараз ви читаєте новину «Ароматне вино з бузку: покроковий рецепт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути