Про вишуканий весняний делікатес - морозиво з бузку - писав ще 100 років тому поет Ігор Сєвєрянін:
"Сирень - сладострастья эмблема. В лилово-изнеженном крене
Зальдись, водопадное сердце, в душистый и сладкий пушок...
Мороженое из сирени! Мороженое из сирени!
Эй, мальчик со сбитнем, попробуй! Ей-Богу, похвалишь, дружок!"
Виявляється, це не просто красива вигадка поета. Приготувати таке морозиво можна вдома. Причому рецепти бувають різними.
Ось рецепт морозива з бузку із карамеллю:
Нам знадобиться:
Лимон - 2 шт.,
Біле вино - 250 мл,
Вода - 250 мл,
Цукор - 200 г,
Желатин - 1 пакетик,
Бузок - чотири великі суцвіття.
Натираємо цедру лимонів і вичавлюємо з них сік.
Воду, вино, 150 г цукру, лимонний сік, цедру змішуємо і доводимо до кипіння. Охолоджуємо.
Відокремлюємо квіти від суцвіть бузку, додаємо у відвар і даємо настоятися годину.
Замочуємо желатин в холодній воді та даємо набухнути.
Відвар проціджують через дрібний друшляк. Частину відвару підігріваємо і розчиняємо в ньому желатин. Змішуємо з рештою відвару.
Остуджуємо, наливаємо в морозивницю чи миску і ставимо на 4 год. в морозилку, потім збиваємо міксером.
Для карамелі:
Викладаємо деко папером для випічки. Розтоплюємо 50 г цукру на сковороді.
Акуратно викладаємо ложкою карамель на деко і даємо їй розтектися.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Сім місць Києва, де можна скуштувати незвичайне морозиво
Розкладаємо морозиво по склянках і подаємо з карамельними паличками.
У Національному ботанічному саду ім. Миколи Гришка в Києві почав квітнути бузок.
Про це повідомила пресслужба ботсаду у Facebook.
"Хвилюючий момент, коли відкрились перші квіти на бузках. Цей аромат ви ні з чим не переплутаєте", - йдеться в дописі.
Сад бузків - сирінгарій – одна з найдекоративніших колекційно-експозиційних ділянок, яка вже давно стала своєрідною візитівкою закладу, пише Big Kyiv. Розташований сирінгарій на Дніпровському схилі перед Видубицьким монастирем.
Коментарі