пʼятниця, 23 квітня 2021 02:28

Алергія на пилок: як зменшити прояви захворювання

Алергія на пилок: як зменшити прояви захворювання
Поліноз поширений серед людей будь-якого віку і статі. Фото: Photo by Engin Akyurt from Pexels

Поліноз - алергія на цвітіння рослин, яка може проявитися у будь-кого. Пік захворювання припадає на кінець квітня. Недуга передається генетично. Її часто плутають із застудою.

Про це Gazeta.ua розповіла Альона Матейчук, столична алергологиня.

"За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я кожен третій є алергіком. Майже половина із цих людей має поліноз. Розпал захворювання залежить від регіону - в основному припадає на кінець квітня", - розповіла лікарка.

Першими зацвітає береза, ліщина, вільха. В кінці квітня в'яз, клен, ясен, тополя, верба. У травні - бузок, яблуня, дуб, хвойні дерева. Є понад 60 видів дерев, трав і злакових, які викликають алергію на пилок. Поліноз поширений серед людей будь-якого віку і статі. Передається генетично.

"Якщо в одного з батьків є алергія, то 50% того, що дитина також її успадкує. Якщо в обох батьків - 80%", - говорить алергологиня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Назвали продукти, які можна вживати після закінчення терміну придатності

Чхання та закладеність носа часто плутають із застудою, але це не так. При алергії виділення з носа прозорі, а при застуді - зелено-жовті. Остання, зазвичай, триває не більше двох тижнів, натомість алергія - кілька місяців.

"Поліноз проявляється чханням, закладеністю носа та свербежем у роті, вухах, носоглотці. Таке відчуття, ніби всередині хочеться почухатися. Може бути почервоніння очей, сльозотеча, кашель та свистяче дихання, якщо залучаються бронхи", - підсумувала лікарка.

Щоб зменшити вплив алергенного пилку, варто закривати вікна на ніч або завішувати мокрою тканиною. Звести до мінімуму фізичну діяльність на вулиці, особливо зранку та носити медичну маску.

Зараз ви читаєте новину «Алергія на пилок: як зменшити прояви захворювання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути