Середа, 21 квітня 2021 15:05

Як потішити гостей запіканкою - рецепт із минулого століття

  Гарбузова запіканка зі спеціями і цибулею
Гарбузова запіканка зі спеціями і цибулею

Французький живописець Анрі Тулуз-Лотрек любив догоджати своїм гостям смачними стравами. Вперше його рецепти вийшли окремою книжкою у 1930 році. Гарбузова запіканка - один із сімейних рецептів художника.

ІНГРЕДІЄНТИ

1 кг гарбуза

0,5 кг нарізаної кільцями ріпчастої цибулі

400-450 г очищених помідорів (можна взяти консервовані)

Сіль, перець, цукор

100 г хлібних крихт/сухарів

2 чайні ложки свіжого листя чебрецю

9-12 свіжого листя шавлії

1 великий зубчик часнику

борошно для смаження гарбуза

оливкова олія

СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ

У гарбуза потрібно зрізати шкірку та вийняти насіння. Потім наріжте гарбуз широкими смужками 0,5 см завтовшки. Обваляйте їх у борошні і обсмажити в олії до золотистого кольору. Готові скибочки гарбуза промокнути паперовими рушниками.

На сковорідці підсмажте цибулю на повільному вогні разом з чебрецем і часником, поки цибуля не стане прозора. Додайте помідори, посоліть, поперчіть (можна додати трохи цукру за смаком). Протушкуйте все разом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Картопляний пиріг від знаменитого живописця Клода Моне: рецепт

В посудину для запікання викладіть шар гарбуза з листям шавлії, потім суміш цибулі та помідорів, далі знову шар гарбуза. Засипте усе панірувальними сухарями і додайте трохи розтопленого вершкового масла. У духовці, розігрітій до 180 градусів, запіканку готуємо близько 45 хвилин.

Анрі Тулуз-Лотрек, виходець з аристократичної гасконської сім'ї, з дитинства спізнав усі принади хорошої кухні. У родових маєтках його батьків стіл вирізнявся не лише розмаїтістю смаків, а й вишуканістю подачі та сервірування.

Альфонс Тулуз-Лотрек, батько Анрі, знався на їжі й навіть збирав книги з рецептами різних країн. Ця пристрасть передалася і його синові. Ще дитиною Анрі любив дегустувати страви на кухні, піднімаючись на ослінчик.

Подорослішавши, художник із задоволенням готував страви. Автори "Книги рецептів Тулуз-Лотрека" пишуть: "Цей аристократ готував не для того, щоб нагодувати, а заради творчого процесу і задоволення".

Тулуз-Лотрек винаходив нові рецепти й вражав своїх друзів сервіруванням. Наприклад, він запускав у графини з водою золотих рибок – як відомо, Анрі надавав перевагу алкоголю перед водою.

Після закусок і основного блюда художник нерідко відводив своїх гостей до ательє і біля якоїсь із картин проголошував: "А це десерт!"

Зараз ви читаєте новину «Як потішити гостей запіканкою - рецепт із минулого століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 583
Голосування Справа Медведчука - це:
  • Спроба Зеленського наростити рейтинг. Медведчука не посадять
  • Початок боротьби з олігархами
  • Піар з одночасним ударом по Порошенку
  • Перерозподіл ринку і потоків
  • Вплив американців
  • Мені байдуже
Переглянути