Гурман та імпресіоніст Клод Моне мав удома велику кухню. Рецепти з Живерні можна знайти в "Кулінарній книзі Моне". Саме там жив і творив відомий французький живописець. Одну з його фірмових страв, картопляний пиріг, можна приготувати за його детальним рецептом.
ІНГРЕДІЄНТИ
Для тіста:
500 г (4 склянки) борошна
250 г вершкового масла кімнатної температури
2 жовтки
Сіль
Для начинки:
6 (1,2 кг) твердих картоплин середнього розміру
3 цибулини
1 невеликий пучок петрушки
150 мл жирних вершків / сметани
1 ціле яйце
Сіль і свіжомелений перець до свого смаку
Час, поки тісто в холодильнику: 2 год.
Час підготування: 30 хв.
Час приготування: 2 год.
СПОСІБ ПРИГОТУВАННЯ
Почніть із підготування тіста: вершкове масло наріжте невеликими кубиками й покладіть у миску. Додайте борошно з 1 щіпкою солі, потім перемішайте масу кінчиками пальців, поки суміш не стане схожою на дрібну хлібну крихту. Додайте жовтки і сформуйте з тіста кульку.
Покладіть тісто на злегка присипану борошном робочу поверхню. Придавіть тісто долонею, рухайтеся від центру й до країв, щоб отримати розгладжене полотно. Повторіть процес кілька разів, поки тісто не стане рівним. Знову сформуйте з нього кулю, оберніть поліетиленовою плівкою й залиште в холодильнику на 2 години.
Коли тісто буде готове, розігрійте духовку до 180°C.
Почистіть картоплю й наріжте кружальцями. Замочіть скибочки картоплі в холодній воді. Цибулю почистіть і наріжте кружальцями. Наріжте петрушку.
Дістаньте тісто з холодильника й розділіть його на дві частини — більшу й меншу. Покладіть більший шматок на присипану борошном поверхню й розкатайте його в коло такого розміру, щоб викласти ним дно і стінки неглибокої круглої глиняної посудини. Тісто має трохи перекривати стінки. Другий шматок тіста розкатайте в коло, трохи більше за розмір посудини.
Злийте воду з картоплі й обсушіть її чистим паперовим рушником. Розкладіть її в посудині в один шар і посипте кільцями цибулі й нарізаною петрушкою. Приправте сіллю й перцем, а потім додайте вершки. Накрийте другим колом тіста, стискаючи два шари тіста між собою, щоб запечатати краї.
Зробіть отвір посеред верхнього шару тіста (щоб пара виходила під час приготування), і обережно вставте лійку, зроблену з невеликого шматочка щільного паперу. Збийте яйце, а потім помастіть ним тісто. На приготування пирога знадобиться 2 год. Якщо він стане золотистим раніше, накрийте його шматком злегка змащеного пергаментного паперу.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "То просто кайф кайфовий" - Клопотенко поділився рецептом солоного чизкейку
Клод Моне жодного разу в житті не готував самостійно. Але це не заважало художнику захоплено колекціонувати рецепти й обговорювати з дружиною, Алісою Ошеде, кожну страву, яка готувалася на кухні їхнього будинку в Живерні.
У нормандське село, за 80 кілометрів від Парижа, Моне із сім'єю переїхав, коли йому було 42 роки. Відтоді до занять живописом додалося захоплення садом, городом і виготовленням сидру - на території маєтку була напівзруйнована давильня. "Крім живопису й садівництва, я більше ні на що не придатний, - говорив про себе Моне. - Я завжди їв від душі, і це не завдавало мені ніякої шкоди".
Щонеділі в будинку Моне за обідом збиралася велика сім'я (два сини художника, дружина Аліса й 6 її дітей від першого шлюбу) і близькі друзі. Жовта їдальня, двері якої виходили в яблуневий сад, була головним місцем у будинку. Для обслуговування естетичних і гастрономічних потреб Моне найняв чудових садівників і куховарку, завдяки яким на великому столі завжди були щедрі порції найсмачнішої їжі.
Коментарі