Ексклюзиви
пʼятниця, 27 січня 2012 05:15

Конституційний суд захищає чиновників

Конституційний суд визнав конфіденційною інформацію про майно посадових осіб, а також відомості про членів їхніх родин. Розголошувати ці дані тепер можна лише з дозволу чиновника або в інтересах національної безпеки.

— Конституційний суд переносить норму загального плану на окрему групу — чиновників. Це може створити перешкоди доступу до публічної інформації, — каже координатор Вінницької правозахисної групи Дмитро Гройсман, 39 років.

Інформація про кожну особу має бути захищеною — це беззаперечний факт. Ніхто не зобов'язаний повідомляти вам свій вік, стать, де живе, які доходи отримує. Але людей, які виконують повноваження, делеговані іншими, це не стосується. Оскільки влада є публічним інститутом, то в демократичному суспільстві чиновники добровільно погоджуються на обмеження своєї приватності. За це вони отримують зарплату, пільги при виході на пенсію. Європейський суд із прав людини багаторазово підтвердив, що державні службовці мають окрему приватність — прозору. А наш Конституційний суд говорить, що державні службовці — такі ж самі люди, як ми з вами. Тому збирання, зберігання та поширення інформації про їхнє приватне життя — злочин. Такого не може бути у правовій державі.

Якщо рішення Конституційного суду використають для обмеження прав на збирання інформації, то варто звертатися у Європейський суд із прав людини. Його висновки будуть приблизно такими: Україна порушила 10-ту статтю Конвенції з прав людини, бо обмежує право на вільне збирання й поширення інформації. Відтак державі доведеться виплачувати компенсацію й змінювати законодавство.

Медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси 30-річний Олександр Бурмагін припускає, що чиновники тепер зможуть використовувати роз'яснення Конституційного cуду для приховування інформації про себе.

— Але на боці преси і суспільства є низка інших законів, — зауважує. — Закон "Про доступ до публічної інформації" прямо вказує, що не може бути обмежений доступ до інформації про розпоряджання бюджетними коштами, володіння і користування державним і комунальним майном. Також не належать до інформації з обмеженим доступом декларації про доходи осіб та членів їхніх сімей, які претендують на виборну посаду в органах влади або займають її, перебувають на державній службі.

Спеціальні норми прозорості чиновників містить закон "Про засади запобігання та протидію корупції". Він гарантує вільний доступу до інформації про доходи, види оплати праці і подарунки.

Зараз ви читаєте новину «Конституційний суд захищає чиновників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути