вівторок, 07 жовтня 2008 18:14

Інфляцію можуть розігріти передвиборні соціальні виплати

Інфляція у вересні становила 1,1%, за даними Держкомстату найбільше подорожчали освітні та житлово-комунальні послуги — на 21,2 та 3,8% відповідно. Найменше — продукти харчування: на 0,3%. Транспорт і транспортні послуги у вересні навіть подешевшали на 1,1%. Старший економіст центру "CASE-Україна" 45-річний Володимир Дубровський вважає, що в жовтні інфляція не має перевищити 2%.

Що зумовило низький рівень інфляції у вересні?

— Маємо непоганий урожай, перестало дорожчати продовольство. У світі продовольча криза також припинилася. Як і скрізь, в Україні почав дешевшати бензин. Тут ми вже підключені до світової системи, отож наші виробники не можуть штучно утримувати високу ціну. Бо ж є можливість імпортувати дешевший бензин.

Нині легко спровокувати панічні настрої

Крім того, Нацбанк навесні припинив викуповувати надлишкову валюту — не можна було давати більше грошей в економіку. Це також призвело до сповільнення інфляції. Правда, нині валюту доводиться не викупати, а продавати, щоб підтримувати курс гривні, що трохи стримує інфляцію. Але на її боці можуть виступити інші чинники.

Які саме?

— З одного боку, далі зростатимуть ціни на комунальні послуги — раніше їх штучно утримували низькими. Це позначиться на показниках інфляції. З другого боку, якщо зараз будуть проголошені дострокові вибори, то під них можуть піти якісь соціальні виплати. Оце здатне стимулювати подорожчання.

Який рівень інфляції можна очікувати в жовтні?

— Якщо не буде соціальних виплат, то в межах двох відсотків. А якщо будуть, то спрогнозувати важко. Залежить від того, скільки виплатять. Але мені здається, що зараз вже і суспільство розуміє: така політика ні до чого хорошого не призводить. Лише до інфляції. Бо такі виплати порушують баланс. Якщо планове підвищення зарплат чи пенсій певним чином прораховане, то такі-от залпові виплати роблять лише за рахунок збільшення кількості грошей, їх друкування. Так було, коли уряд Януковича підвищив удвічі пенсії перед президентськими виборами 2004 року. Це якраз і почало першу хвилю інфляції. Так само небезпечні виплати вкладів Ощадбанку.

Ситуація ускладнюється тим, що нині легко спровокувати панічні настрої. Усі бачать світову фінансову кризу, коливання курсу гривні. Люди не впевнені у подальшій стабільності.

Зараз ви читаєте новину «Інфляцію можуть розігріти передвиборні соціальні виплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути