Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2016 07:20

Гаазький трибунал і ООН назвали Росію окупантом

"Ситуація на території Криму й Севастополя рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною й Російською Федерацією. Він почався не пізніше 26 лютого 2014 року, коли РФ розгорнула особовий склад своїх збройних сил, щоб отримати контроль над частинами території України", — йдеться у звіті прокурора Міжнародного кримінального суду в Гаазі від 14 листопада.

"Рішення Гаазького трибуналу означає, що все, що сьогодні відбувається в Криму — викрадення людей, арешти, етнічні й релігійні переслідування, насильницька паспортизація, масові звільнення, використання кримських баз і українських громадян, призваних на території півострова, у військовій операції в Сирії — все це військові злочини. Люди, які брали участь у анексії півострова, постануть перед міжнародним судом. Якщо доживуть, звичайно. Але головне, Крим — рано чи пізно — повернеться до України. Тому що за зазначеним судом фактом злочину завжди слідує відновлення знехтуваних прав", — пише психолог Лариса Волошина у "Фейсбуку".

16 листопада Володимир Путін розпорядився про вихід Росії з Римського статуту (договір від 1998 року, що заснував Міжнародний кримінальний суд. Росія й Україна підписали його, але не ратифікували. — ГПУ).

— Це попередній, проміжний звіт. Ще не взяті до уваги всі свідчення. Але росіяни вже вживають заходів, щоб юрисдикція Міжнародного кримінального суду не розповсюджувалася на РФ, — говорить експерт-міжнародник Олександр Хара, 41 рік. — Намагаються виключити будь-яку можливість притягнення до відповідальності в рамках Гаазького суду. Вони не ратифікували Римський статут, тому й так не є повноправними членами організації. Тобто дії цього суду не обов'язкові щодо Росії. Але це не означає, що буде завжди так.

15 листопада Генеральна асамблея ­Організації Об'єднаних Націй прийняла проект резолюції про ситуацію з правами людини в Криму. У ній Росія названа країною-окупантом.

Її закликають надати міжнародним правозахисним організаціям доступ на півострів — для моніторингу ситуації з правами людини. Також ідеться про необхідність скасувати заборону діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і звільнити незаконно затриманих.

"За" проголосували 73 країни, утрималися — 76, "проти" — 23, зокрема, Сирія, Білорусь, Китай, Венесуела, Куба.

Зараз ви читаєте новину «Гаазький трибунал і ООН назвали Росію окупантом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути