пʼятниця, 09 листопада 2007 07:12

В Умані відкрили освітянський музей

У приміщенні уманського Будинку вчителя почав працювати освітянський музей. Уперше його відкрили в цьому самому приміщенні 1975 року з ініціативи колишнього директора школи N2 Сергія Палія. Він зібрав більшість матеріалів для музею.

Після смерті Палія справу підхопив історик, директор школи N12 Георгій Міщенко. — Після смерті Міщенка музей зачинив двері для відвідувачів. Нині знову його відродили, — розповідає голова комітету профспілки освіти та науки Зінаїда Мельничук. — Ми ввели ставку заввідділом краєзнавчого музею, хоча називаємо цю посаду — директор музею. Ним стала Валентина Лисогора, вчителька, яка була присутня ще на першому його відкритті.

У музеї представлено оригінали грамот, табелів, наказів ХVIII–ХІХ ст. З них стало відомо, що перша наука в місті викладалася єврейською та російською мовами. А в ХVII ст. при Василіанському монастирі було засновано училище з польською мовою викладання. До середини ХІХ ст. діяли дві школи для шляхетних дівчат.

Для реконструкції музею міська влада виділила 80 тис. грн. На ремонт приміщення, сучасні музейні меблі, оформлення композицій пішло 40 тис. грн, ще стільки само коштуватиме встановлення опалення та дооформлення матеріалів.

Сьогодні працівники музею оформляють освітянські матеріали 1990-х та 2000-х років.

Зараз ви читаєте новину «В Умані відкрили освітянський музей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути