За кілька останніх тижнів на ринках Умані вилучили близько 400 кг овочів, у яких нітратів більше за норму. У міській санітарно-епідеміологічній станції кажуть, що багато хімікатів у пекінській капусті, редисці, огірках і петрушці.
— Ми зробили близько 50 проб. Більше десяти — продукція неякісна, — говорить головний державний санітарний лікар міста 42-річна Лариса Качанова. — Такі харчі забороняємо продавати. Овочі вилучають. Продавці cплачують штраф за вже проданий товар.
Фахівці перевірили свіжу городину на Центральному ринку по вулицях Радянській і Вечірній, у районі школи N14.
— Не раджу купувати на стихійних ринках і тротуарах. В овочах можуть бути нітрати, залишки пестицидів, важкі метали. Це небезпечно для здоров"я, — пояснює лікар. — Ми не маємо права перевіряти стихійних торговців. Тому краще купувати овочі на ринку, там якість контролює лабораторія і санстанція.
Для експерименту купую огірки та помідори на трьох стихійних точках і в супермаркеті. В усіх чотирьох місцях беру по 400 г — стільки потрібно для аналізу.
— Звідки ваші овочі?
— Помідори привезли з Турції, а огірки — з Херсона, — усміхається продавчиня, одягнута в темний джинсовий костюм. Поверх нього — червоний фартух.
Запитую, чи має сертифікат якості на продукцію. Жінка вдає, що не чує питання.
Нітрати в городині на око визначити неможливо. Це покаже лише аналіз. 55-річна Оксана Мурзак із санітарно-гігієнічної лабораторії спочатку подрібнює овочі, потім заливає розчином. За допомогою нітратоміра визначає кількість нітратів.
— Усі чотири проби помідорів нормальні. Для цих овочів норма — 60 міліграмів на кілограм продукції. У куплених вами продуктах не більше 24, — пояснює фахівець. — А от у всіх огірках нітратів більше, ніж треба. У деяких майже утричі. Їсти їх не можна.
Нітрати — це солі азотної кислоти. Коли вони потрапляють в організм, кров не може повноцінно переносити кисень до клітин.
— Не соромтеся запитати у продавця сертифікат на продукцію, де має бути вказано вміст нітратів. Удома овочі помийте содовим розчином — 1 столова ложка соди на літр води. Потім — під струменем води, — радить Лариса Качанова. В огірках треба зрізати кінчики, в них найбільше нітратів. У молодій капусті вони накопичуються у качані та верхніх шарах листя. Редиска збирає хімікати у хвостику.
— Я купую овочі в лотку біля дому чи в кіоску, — каже уманянка Оксана Крижанівська, 27 років. — Сертифікат не запитую. Але торік як прочитала, що в Умані продають мішками нітратну редиску, тепер її принципово не купую, поки мама не привезе з городу.
Коментарі