Ексклюзиви
четвер, 27 серпня 2009 18:53

Кози нищать городи дачників

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Андрій Топчій  на своїй  дачній ділянці у товаристві ”Журбинка” збирається доїти в обід кіз
Андрій Топчій на своїй дачній ділянці у товаристві ”Журбинка” збирається доїти в обід кіз

"Сусідські кози знищили майже всю городину на моїй дачі, — скаржиться 59-річний Михайло Ягода з Умані. — Витовкли більше як 200 кущів полуниці, 44 кущі малини, 16 метрів буряку, 18 — моркви, 58 — квасолі. Понищили квіти, капусту, смородину, перець, баклажани і баштан. Така біда не тільки в мене, а й в інших.

Дачне товариство "Журбинка" — за 10 хв. їзди від Умані, поблизу села Ятранівка. Будинок тут можна придбати за $150–300. На городі Михайла Ягоди помітно витоптані рослини та погризені овочі.

— Це кози Андрія Топчія постаралися. Їх семеро в нього. Тварини перелазять через огорожу з лози і пасуться на городах.

Топчій живе на дачному масиві шість років.

— Раніше він тримав кіз в іншому кінці дачного масиву — проблем не було, — каже Ягода. — Минулого року Топчій переселив худобу в загін поблизу моєї ділянки. Я спочатку навіть зрадів. Думав за плату найму його дачу охороняти, бо рідко приїжджаю. Зараз його будинок за кілометр від господарства. То хіба можна нормально дивитися за тваринами, як дім в одному кінці, а кози в іншому. Раніше в нього було 10 кіз. Тепер — сім. Цілими днями стоять у загоні голодні. Такі худі, як велосипеди в кожусі. То, звісно, тварини вириваються з огорожі та йдуть випасатися на городи.

Доки мене немає, хтось відкриває хвіртку і випускає кіз

— Від тих кіз багато людей плаче, — приєднується до розмови жінка в яскравій хустці. Називатися відмовляється. — Він тут угрожає людям, якщо ті зауваження роблять. Залякав багато пенсіонерів, тому й мовчать.

42-річний Андрій Топчій не заперечує, що його тварини нашкодили сусідам:

— Були такі питання, — каже запалюючи люльку. — Але моя вина тут непряма. Доки мене немає, хтось відкриває хвіртку і випускає кіз. А вони ж тварини — не розуміють, де можна випасатися, а де ні. Пропоную сусіду разом звести огорожу від кіз.

Із чого живе чоловік не каже.

— Маю, окрім кіз, кобилу з лошам. Вона кілька тижнів тому витоптала сусідський город. Але хто її від кілка відчепив, я не знаю. Закидають мені, що я не член товариства. Я тут не приписаний, як кажуть — бомж, — починає сміятися. — Живу з дружиною, веду натуральне господарство. Живу по Біблії. Окрім козиного молока і м"яса, не їм більше нічого.

Каже, що раніше Жив у Черкасах. Потім — в Умані.

— Колись працював поваром. Дурив людей, знущався над їх шлунками. Хоча багато хто вважав мене гарним поваром. Надходили хороші пропозиції.

— Із ним же неможливо спілкуватися. Або кричить, або називає себе пророком чи послідовником Распутіна, — говорить голова правління товариства "Журбинка" Андрій Кравцов, 27 років. — Топчій із товаришем з"явилися тут як сторожі орендованих ставків. Далі він якось у бабок видурював хати. Документів ні на одну ділянку не має. Членом кооперативу не є.

Кілька тижнів тому земельна комісія надіслала Топчію припис, щоб звільнив захоплені території. Усього він користується десь 14–16 нічийними ділянками. Це близько гектара землі.

Зараз ви читаєте новину «Кози нищать городи дачників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути