Ексклюзиви
четвер, 29 жовтня 2009 18:07

Двійнят народжують частіше

Автор: фото: Микола КАРНАРУК
  Василь Габро: ”Найстаршій породіллі було 43 роки”
Василь Габро: ”Найстаршій породіллі було 43 роки”

— На обліку в жіночій консультації стоять 942 жінки, а торік було на сотню менше, — каже головний лікар черкаського пологового будинку N 3 Василь Габро. — За день приймаємо в середньому четверо пологів.

Чи є серед них жінки з неблагополучних сімей?

— Стати матерями готуються 19 таких осіб. До неблагополучних ми включаємо і неповнолітніх. Є наркоманки, ВІЛ-інфіковані. В нас працює соціальний працівник, яка проводить із ними бесіди.

У якому віці тепер народжують?

— Раніше народжували одразу після школи. Нині більше породіль після 20 років. До вагітності ставляться серйозніше. Найстаршій породіллі було 43 роки.

Чи зважуються жінки на другу, третю дитину?

— Другу народжує багато жінок. А три і більше — рідко. Стали частіше народжуватися двійні.

Яка ситуація зі смертністю новонароджених?

— За півроку в нас померли двоє дітей. Одне немовля — через вади розвитку, несумісні з життям. В іншого була вага 760 грамів і незрілі легені. Вади розвитку виникають здебільшого через інфекційні хвороби. Паталогічних пологів меншає. Цьому сприяють і нові перинатальні технології (перинатальним вважають період від 28 тижня вагітності, власне пологи, перші сім діб життя новонародженого. — "ГПУ"). Якщо під час народження дитини присутні батько, рідні жінки, то для неї це неабияка психоемоційна підтримка. Це сприяє і зменшенню кесаревих розтинів. У нас діє Школа батьківства, де психолог готує чоловіка й жінку до партнерських пологів. На це погоджується майже кожне друге подружжя.

Як стимулювати збільшення народжуваності?

— Напевне, державними виплатами допомоги при народженні. І побільше. Бо ті, кому 25 чи 27 років, свідомо вирішують: треба спочатку зробити кар"єру, щоб потім було за що одягати й годувати дитину. А ті, що не думають і не працюють, то розраховують на цю виплату.

Зараз ви читаєте новину «Двійнят народжують частіше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути