четвер, 19 березня 2009 19:23

Бичків за життя жодного разу не підводять до корови

Автор: фото: Наталя ТАВАНЕЦЬ
  Телятник Микола Педько обіймає добового бичка на фермі в селі Плешкані Золотоніського району. Тварини впізнають його одразу ж, як заходить до приміщення, і чекають, доки чоловік їх нагодує
Телятник Микола Педько обіймає добового бичка на фермі в селі Плешкані Золотоніського району. Тварини впізнають його одразу ж, як заходить до приміщення, і чекають, доки чоловік їх нагодує

"У наших бичків одна доля: народився, виріс — і на м"ясо", — каже директор сільгосппідприємства "Плешкані" в селі Плешкані Золотоніського району 53-річний Дмитро Лисун.

У господарстві 4730 голів великої рогатої худоби. Зокрема 1302 — бички української червоно-рябої та чорно-рябої порід. Підприємство має статус племзаводу з виведення української червоно-рябої молочної породи. Тварин тримають на фермах у Плешканях та чотирьох сусідніх селах.

— Племінних бичків не розводимо, бо їх багато не треба, — говорить Лисун. — Один знаєте скільки спермоматеріалу може дати! А сперма в замороженому вигляді може зберігатися до 100 років.

Кілька білих із червоними плямами телят лежать на соломі у приміщенні. Вони пухнасті, з  кучерявими лобами й малими рогами. Щойно до них наближається доглядач 35-річний Микола Педько, підводяться й біжать до чоловіка. Лащаться, як цуценята.

— Так само, як і собачата, люблять ласку й звикають до людей, — каже Микола.

Бички народжуються вагою 35–40 кг. Їх забирають від корів за кілька годин. П"ять днів випоюють молоком. Потім годують сумішшю з вівса, макухи й кукурудзи, дають молоко і трав"яний чай.

— Вчимо їх їсти, як дітей, — говорить Педько. — Береш шмат макухи і запихаєш у рота, щоб училися жувати. Інакше й росту не буде. У перший місяць вони щодня набирають грамів по 500, а після року — більш ніж по кілу.

За 1,5 року життя бичок в середньому з"їдає 4 т корму: макухи, силосу, сіна, соломи, дерті, малясу, кукурудзи. Щодня випиває 60 л води.

Лахматі, як ведмеді. Морозів не бояться

— Бичок має бути жвавим і постійно жувати, як цей, — показує головний зоотехнік Юрій Березовський, 34 роки.

Доки чоловік позує для фото, теля підходить до нього ззаду й починає жувати куртку. Потім заглядає в об"єктив фотоапарата. Коли намагаюся погладити, тікає.

Піврічні телята живуть у загонах просто неба.

— Лахматі, як ведмеді, — сміється Березовський. — Морозів не бояться. Головне, щоб йому було де лягти в сухе. Насипаємо їм кургани із соломи.

Щоб подивитися на дорослих бичків, їдемо на ферму в сусіднє село Підставки.

— У бичачому товаристві все, як у людей, — розповідає дорогою зоотехнік 23-річний Леонід Кошовий. — У загоні чітка ієрархія: найсильніший, сильні і слабкі. Лідер завжди приходить їсти перший, лягає в найкраще місце. Що він робить, те й усі. Найважче найслабшим. Тому ми їх селимо окремо.

— Буває, що випадково бичок потрапить до чужого загону, то на нього всі кидаються, виганяють, — додає Березовський. — А буває, когось незлюблять, ображають, б"ють. Це може стосуватися й людей — тоді до них не підходь. А взагалі вони не люблять сильних запахів, особливо алкоголю й одеколону. Мають чутливий нюх, щоб чути, де корова в охоті. І якщо їм щось перебиває запах, можуть розлютитися.

У загоні понад 20 бичків. Тварини великі, до 400 кг, із великими головами. Деякі лежать, решта повільно ходять біля огорожі. Побачивши нас, підходять, тягнуться язиками до сіна. У цей час повз загін проганяють стадо корів. Бички ідуть в їхній бік та мукають.

— Вони вже місяців із дев"яти починають поглядати на корів. Але ми їх не пускаємо, у нас штучне запліднення. Та каструвати не хочемо. Користі від цього мало — у бичка тоді замість м"яса жир росте. От вони й стрибають один на одного, — каже зоотехнік. — Іноді граються, б"ються рогами, як наїдяться.

Півторарічні бички набирають у вазі до 500 кг. Тоді їх відвозять на м"ясокомбінат.

— Здаємо туди, де беруть дорожче. Яловичина за складом амінокислот і якістю білка — найкраще м"ясо. А коштує дешевше за курятину і свинину, — скаржиться Дмитро Лисун. — На заході воно найвище ціниться, а в нас цей напрямок занедбаний. Бичками займаємося через те, що в нас є своя база, корма, угіддя. А спеціалізуватися лише на розведенні бичків сьогодні невигідно.

Зараз ви читаєте новину «Бичків за життя жодного разу не підводять до корови». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути