пʼятниця, 05 жовтня 2007 07:03

Алла Махарінець перевезла "кравчучкою" 200 кіло картоплі

Автор: фото: Леся ЩЕРБЕНКО
  На центральному ринку Черкас жінка продає картоплю з землі — по 2 гривні за кілограм
На центральному ринку Черкас жінка продає картоплю з землі — по 2 гривні за кілограм

63-річна Алла Махарінець живе з чоловіком у приватному будинку в Черкасах. Леонід Григорович, 70 років, — інвалід, їздить на візку. На базар по продукти Алла Кузьмівна ходить сама. На закупку овочів витратила 490 грн. На це не вистачило її пенсії.

— Купила 200 кілограм картоплі по руб восімдесят і сто кіл цибулі по руб тридцять. Їздила кілька раз на оптовий ринок, на Пастеровську. Десять раз таскала "кравчучкою".

Інших овочів Алла Махарінець не купувала. Чекає наступної пенсії. Каже, отримують із дідом мінімальну:

— На лікарства 200 гривень іде. Це так, по-бідному. А за газ зимою на будинок 64 квадратних метри платимо 70 гривень. А ще за свєт.

На Центральному ринку 60-річна Любов Дубняк із Білозір"я продає картоплю. Краща — 2 грн, гірша — 1,5 грн. Має 20 соток городу. Поряд на прилавку лежать віники.

— Це сусід мені плете за гривню, а я продаю за три.

Любов Дубняк із чоловіком 70-річним Іваном приїхали на базар вдруге. За два рази продали 4 мішки картоплі. Жінка каже, що люди переважно купують по кілограму-два. Рідко беруть 5–10.

— Доки в нас не їздять по селу скупляти, то продаємо самі. У сусідніх селах уже були. Брали картоплю по руб восімдесят і по два. То вдома вигідніше продати. Бо сюди невірненьким "запорожцем" приїхали. Собі лишимо на насіння, решту продамо.

— Беріть картоплю! — припрошує 46-річна Ольга Ліщенко з Худоліївки Черкаського району, хутко готуючи целофанову торбинку. — По два і по півтора, — показує на розкриті білі мішки. — Оце сьогодні якась жінка взяла 150 кіл. А то так потрошку. Хоча й недорого продаю, а люди все одно не мають за що купувати.

61-річна Марина Колісниченко купила на базарі дві морквини і 3 кг картоплі. Жінка живе сама в однокімнатній квартирі в районі Хімселище. Тут усе дорожче.

— Та воно й тут перекупки, — почувши розмову, каже жінка, яка проходила повз. — Хіба я не знаю. Наберуть на оптовому — і сюди.

На оптовому ринку, що на Пастерівській, вантажівки стоять у два ряди. Товар продають із них або із землі. Багато цибулі й картоплі в червоних мішках-сітках. Ціни — як на базарі. Дешевші морква та перець.

Оксана Кучеренко, 33 роки, продає перець по 3 грн. Привозить із Каховки Херсонської області.

— Більше ніж 5–10 кілограм не беруть, — каже жінка. — Люди не роблять закаток. Та я й сама їх не роблю. Оптом лише цибулю беруть.

Оксана торгує вже 9 років. На цьому базарі — два.

— Та хіба це ринок! Це мусорка! Подивіться на це болото, — показує на калюжі біля машини. — Місця не облаштовані. Я бачила оптові ринки в Харкові, Львові, Дніпропетровську. Такого ніде нема. Платимо щодня по 10–15 гривень за уборку території, а стоїмо в смітнику.

Якщо купують одразу кілька мішків, деякі торговці доставляють товар за 5–10 грн. Таксист-приватник погодиться перевезти пару мішків за 20–25 грн на інший кінець міста.


Ціни на овочі в Черкасах, грн


  Центральний ринок  Оптовий ринок
Магазин 
 Морква  3,5  3  3,8
 Картопля  1,5–2,5  1,7–2  2,5–3,2
 Буряк  2,5  2,5  2,7
 Капуста  2–2,2  2  2,9
 Цибуля  2–2,5  1,6–2  3,1
 Перець  4–4,5  3  3,7
 Баклажани  3  3  3,4

Зараз ви читаєте новину «Алла Махарінець перевезла "кравчучкою" 200 кіло картоплі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути