вівторок, 28 серпня 2018 00:35

"Сигнал тривоги від машини доходить на інший континент"

— У 20-градусний мороз у лютому стояв на Південному мосту в Києві й не міг завести машину. Сигналізація заблокувала роботу двигуна. Віз машину до гаража евакуатором, — розповідає киянин 52-річний Петро Голодов. Він сім років тому встановив охоронну систему на свій позашляховик "Кіа Соренто". Вона була двостороння, мала небагато функцій. Із листопада торік працювала з пере­боями.

— На СТО виявили, що сигналізацію неякісно встановили. У деяких місцях були погані контакти між дротами, деякі повисмикувалися із роз'ємів. Через це електроніка системи й заблокувала роботу стартера.

Автомобільні сигналізації коштують 1,2–15 тис. грн. Ціна залежить від типу пристрою, виробника і функцій.

Найдешевші — односторонні системи. Після спрацювання датчиків на удар або розгойдування сирена видає звук. Натомість на брелок до ключів сигнал не йде. Дорожчі за 1,5 тис. грн — двосторонні сигналізації. Вони надсилають сигнал тривоги й на брелок — він пищить і вібрує. Найдорожчі — пристрої із GSM-модулем. Вони передають сигнал тривоги на смартфон. Такі коштують від 4 тис. грн.

— GSM-сигналізації — найсучасніші. Їхня перевага в тому, що сигнал тривоги від машини доходить на інший континент — головне, аби телефон власника був під'єднаний до інтернету чи мобільного зв'язку. У разі тривоги можна прослухати, що робиться в машині та біля неї. Якщо її хтось заводить, можна викликати однією кнопкою поліцію. Більшість марок таких сигналізацій мають функцію сповіщення — сигналізація шле господарю повідомлення чи телефонує, — розповідає продавець 49-річний Василь Довгань із автомагазину на столичній вул. Перова. — Недоліком цієї сигналізації є те, що для її роботи потрібна телефонна сім-картка, її слід поповнювати щомісяця. З більшістю таких охоронних систем не йде в комплекті брелок із екраном. Установка подібної сигналізації на авто коштує майже удвічі дорожче за решту — від 1300 гривень. Такі системи є сенс установлювати на машину, якщо її доводиться часто лишати в іншому місті.

При виборі дешевших охоронних систем спеціаліст радить звертати увагу на тип сигналу, з яким працює пристрій. Від цього залежить надійність сигналізації.

— Найдешевші — зі статичним сигналом. Скільки разів не відчиняли б двері, електроніка продукує однаковий сигнал. Його легко розпізнати грабером — пристроєм перехоплення сигналу, — говорить спеціаліст. — Від 1,7 тисяч гривень коштують двосторонні системи з динамічним кодом. Його перехопити складніше, він щоразу інший. Але оскільки ці сигналізації продають із 2008–2009 року, то зловмисники навчилися це робити.

Найнадійнішими лишаються системи з діалоговим типом сигналу. Щоразу система придумує за новими алгоритмами свій код. Його складно передбачити. Обладнання для перехоплення сигналу таких систем дороге й непопулярне в зловмисників.

На вартість двосторонньої сигналізації впливають додаткові функції — наявність турботаймера, дистанційного автозапуску двигуна, автозакриття вікон, GPS-модуль.

— Наприклад, якісна сигналізація із діалоговим типом сигналу коштує 2,8 тисячі гривень. Така сама, але з автозапуском двигуна — 3 тисячі. Подібна модель із автодоводчиком вікон — вже 3,5 тисячі гривень, — говорить Василь. — Для машин із турбіною варто купувати сигналізації лише з турботаймером. Турбіні треба допрацювати після вимкнення запалювання. Сигналізація повинна ставити під охорону моторний відсік із затримкою. Приємною є функція автозапуску двигуна. Це корисно взимку — з балкону можна завести авто, поки до нього дійдете, воно прогріється, вікна розмерзнуться.

Зараз ви читаєте новину «"Сигнал тривоги від машини доходить на інший континент"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути