середа, 30 травня 2012 12:15

Етноклатчі пасують до сарафанів і довгих спідниць

"Коли спека, хочеться одягнути мінімум одягу і мати якнайменше речей у руках, - каже столичний дизайнер Світлана Кошова. Етноклатчі замінять на літо громіздкі сумки. Їх одягають через плече. Такі найкраще пасують до сарафанів і довгих спідниць".

Світлана шиє етноклатчі на замовлення. На міні-сумках українські орнаменти, більшість пошиті та оздоблені у гуцульському стилі.

"Сумочки роблю зі шкіри, тканини, соломи, - каже майстриня. – Зверху можу оздобити паєтками та вишивкою. Усе вироби ручної роботи, тому ціни від 300 гривень. На замовлення роблю сумочки місткими – щоб поміщався мобільний телефон, записник, помада, дзеркальце і візитниця. Особливість клатча в його зручність і мінімалізмі. Така сумочка виглядає елегантно і практично. На сьогоднішній день клатчі присутні у всіх колекціях сумок світових дизайнерів. Вони доповнюють вечірній або святковий наряд, підкреслюють індивідуальність жінки".

Етноклатчі у Світлани замовляють майже щодня. У місяць має по 20 замовлень.

"Такі аксесуари ніколи не вийдуть з моди. Особливо гарно етноклатчі дивляться на дівчатах у вишиванках. Попит на такі сумочки зростає у травні-червні. Їх можна брати з собою у поїздку. Туди вмістяться документи, страховка, телефон. У літаку стюардеса не заставить ховати таку сумочку у відділення для ручного клажі".

Схожі сумочки продає Катерина Степанівна на ярмарку перед Оперним театром у Львові. Ціни у половину нижчі – від 120 грн. Найдорожча – 320 грн.

"Такі сумочки найчастіше купують дівчата. Школярки купували перед випускними вечорами. Студентки беруть їх на сесію. Кажуть, у них комфортно зберігати шпаргалки. Хоч сумка розміром трохи більша за гаманець, у ній можна помістити навіть зошит, якщо скласти його удвоє. Вона комфортна, бо руки не заняті. Іноді беруть старші жінки. Годиться для походу у театр, ресторан та на побачення. Клатчі були модні, коли ще я молодою була".

До Катерини Степанівни підходить полячка Агнешка. Розглядає сіру сумку з зеленими лампасами і шкіряну біло-рожеву. Всередині – тканинна підкладка. Обоє закриваються на магнітній кнопці. Решта – на ремінець.

"У Польщі такі сумочки теж дуже модні. Їх носять і молоді дівчата, і пані похилого віку. Зараз не модно тягати за собою сумку-мішок, забиту хламом, - пояснює дівчина польською. Купує біло-рожевий  клатч за 320 грн. – Виглядає як дизайнерська річ. У Варшаві за таку довелося б під 100 доларів віддати. Буде гарна пам'ять про Львів".

Зараз ви читаєте новину «Етноклатчі пасують до сарафанів і довгих спідниць». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути