середа, 29 січня 2014 12:31

Що вигідніше — лізинг чи кредит на автомобіль

Що вигідніше — лізинг чи кредит на автомобіль

За останні два роки багато банків та фінустанов крім автокридитування почали продавати машини в лізинг.

"Для оформлення лізингу потрібно менше документів і коштів, ніж для автокредиту", - каже Людмила Золотарьова, директор "VAB Лізинг". Вона розповідає про різницю між лізингом і кредитом.

Які ключові відмінності кредиту на автомобіль і лізингу?

- У разі придбання автомобіля у кредит, позичальник є його власником. Він записаний у техпаспорт. Якщо купувати у лізинг, власником є банк, що надав лізинг, або лізингова компанія. Також різниця полягає в тому, що банківський кредит — це позика із відсотками, а лізинг — це цілий комплекс послуг.

Які витрати при покупці автомобіля бере на себе лізингова компанія або банк, який дає лізинг?

- Усі додаткові витрати, пов'язані з реєстрацією та страхуванням автомобіля. Ці всі послуги розбиваються на щомісячні платежі й клієнт їх сплачує протягом всього терміну лізингу. Клієнти деяких лізингових компаній або банків отримують навіть безвідсоткову розстрочку на оплату реєстрації, страхування машини і збору до Пенсійного фонду України.

Які вимоги щодо страхування ставлять перед клієнтами лізингові компанії та банки, що дають лізинг?

- На відміну від кредитування, при оформленні автомобіля в лізинг обов'язковою умовою є лише страхування повним КАСКО та загальнодержавного страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. Лізингодавці не примушують своїх клієнтів страхувати власне життя та страхуватися від нещасних випадків, як того іноді потребують при оформленні банківського кредиту.

У яких випадках вигідно брати лізинг, а у яких — кредит?

-Клієнту, який рахує вартість автомобіля лише у його гривневому еквіваленті, вигідніше купувати автомобіль у кредит. Будуть менші щомісячні платежі. Проте на початковому етапі йому доведеться самостійно заплатити за реєстрацію автомобіля, страховку на нього, різноманітні податки. Якщо ж клієнту важливо на початку придбання машини витратити якомога менше й отримати комплекс послуг, то краще обирати лізинг.

Ви згадуєте про комплекс послуг за умов купівлі автомобіля у лізинг. Назвіть, будь ласка, якісь ексклюзивні послуги, крім купівлі страховки і реєстрації автомобіля?

-Як правило лізингові компанії, які пропонують клієнтам послугу повного сервісного обслуговування, надають автомобіль на заміну на час ремонту, відновлення після ДТП та інших випадків. Наша компанія теж дає таку послугу. Також можлива підбір-доставка автомобіля в аеропорт, додаткове страхування, GPS контроль за маршрутом, витратою палива, відповідальне зберігання машини на час відрядження, мийка авто, придбання пального, сезонне зберігання та заміна шин тощо. Чим більше таких послуг клієнт обере, тим сплачуватиме більші щомісячні платежі.

Які переваги лізингу?

- Лізингодавці нерідко пропонують купити автомобіль із 0-відсотковим першим внеском. При автокредитуванні банку найменший перший внесок — 20 відсотків від вартості автомобіля. Також перевагою лізингу є оперативне прийняття рішення щодо фінансування. Воно займає 2 години, а у банків — тиждень. Деякі лізингодавці дають лізинг без довідки про доходи й для цього треба оформити всього 6 документів. При оформленні автокредиту — 12 документів.

Лізингова компанія може вилучити авто без суду, якщо її клієнт не платить щомісячні внески?

- Згідно Закону України  від 16.12.1997 р. № 723/97-ВР "Про фінансовий лізинг", в разі прострочки по сплаті лізингових платежів понад 30 днів, лізингодавець має право відмовитися від договору фінансового лізингу. Дійсно, законодавством передбачена позасудова процедура вилучення предмету лізингу на підставі виконавчого напису нотаріуса. Ця процедура детально регламентована законодавством, тому можливість зловживань (в тому числі з боку Лізингодавця) виключається.

Зараз ви читаєте новину «Що вигідніше — лізинг чи кредит на автомобіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути