Социальной работе в Украине нет и четверти века. Запад признал ее 100 лет назад

Это важная составляющая улучшения ментального здоровья украинцев

На жаль, роль соціального працівника в Україні недооцінена. Якщо в Європі та Північній Америці ця професія є доволі престижною й високооплачуваною, то в нашій державі цінність "працівника соціальної сфери" зводиться до мінімуму. Наприклад, в Канаді робота соціального працівника оплачується в середньому 38 доларів/година.

Такий високий показник вартості роботи social worker пов'язаний із розумінням державою важливості підтримки населення з їхнього боку. Для порівняння, в Україні середня заробітна плата складає 5-7 тис. грн.

Така ситуація є результатом довготривалого невизнання соціальної роботи як окремої професії. В Україні її визнали лише у середині 1990 років. Перша українська кафедра соціальної роботи для підготовки кваліфікованих фахівців була відкрита лише у 1996 році в Дніпровському національному університеті ім. Олеся Гончара. Фактично українській соціальній роботі немає і чверті століття. В той час, коли західні країни визнали цю професію ще 100 років тому.

Перша українська кафедра соціальної роботи для підготовки кваліфікованих фахівців була відкрита лише у 1996 році

Так в чому ж полягає важливість соцпрацівника для покращення ментального здоров'я людей? Відповідь на це питання можна знайти у поглядах однієї із засновниць професійної соціальної роботи Мері Річмонд. Вона вважала, що соціальні негаразди людини слід піддавати "соціальному лікуванню". Цей підхід включав у себе ряд дій, які допомагали клієнту у незадоволеному стані самостійно вирішувати власні проблеми. Всі заходи з боку соцпрацівника мають змінити життєву ситуацію клієнта та його соціальне оточення в кращу сторону. Цей підхід віддалено перегукується з психотерапією, але зосереджує сили саме на соціальній складовій життя людини. Тут важливо відзначити, що психологічні проблеми не завжди є наслідком травми чи інших ментальних факторів. Здебільшого людина відчуває себе погано через тиск різноманітних соціальних негараздів: відсутність роботи, проблеми з навчанням, борги, ворожість суспільства тощо. Якщо допомогти клієнту вирішити їх, у нього зникає психологічна напруга.

Ще одним важливим напрямком діяльності соціального працівника є перший контакт із клієнтом. До речі, цей термін у соціальну роботу ввела саме Мері Річмонд. Соціальний працівник може оцінити стан людини та побачити певні ознаки стурбованості чи депресії. У процесі роботи з людиною це допоможе вчасно залучити психолога чи психотерапевта. До того ж, перший контакт дуже важливий, адже формує ставлення клієнта до спеціаліста і його подальших порад. Якщо соцпрацівнику вдається правильно налагодити такий контакт, подальша робота буде проходити легше.

Соціальний працівник може оцінити стан людини та побачити певні ознаки стурбованості чи депресії

З соціальними працівниками різного рівня щодня контактують десятки тисяч людей. Якість соціальних послуг, яка надається цим клієнтам, може бути куди якіснішою аніж зараз. Для цього потрібно актуалізувати і питання підготовки профільних фахівців, і питання взаємодії між державними та недержавними організаціями. Вчасно надана професійна консультація чи перенаправлення до більш вузького спеціаліста може не тільки покращити здоров'я всієї нації, а й зекономити бюджетні кошти, які виділяються на соціальну підтримку.

1 листопада Україна відзначила День працівника соціальної сфери. Хотілося, щоби в нашій країні ця професія сприймалася краще, ніж зараз. Це допоможе покращити підготовку фахівців соціальної роботи, їхню цінність на ринку праці, а також ефективність їхньої діяльності загалом.

Антон Мороз, для Gazeta.ua

Если вы заметили ошибку в тексте, выделите ее мышкой и нажмите комбинацию клавиш Alt+A
Комментировать
Поделиться:

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі