Ексклюзивы
вторник, 03 июля 2012 13:34
Владимир Степенко
Владимир Степенко
Директор по маркетингу консалтинговой компании SV Development

Держава не готова видавати доступну іпотеку десяткам тисяч українців

Останнім часом, коли кажуть про соціальну ініціативу президента Віктора Януковича щодо надання пільгових іпотечних кредитів, називають це "доступним житлом", через що виникає плутанина.

Річ у тім, що програма "Доступне жило" діє в Україні вже досить давно. Принцип її дуже простий. Якщо на людину припадає менше 7 квадратних метрів житлової площі й вона стоїть у черзі на житло, то має право купити квартиру в забудовника, який "акредитований" у Державному фонді сприяння молодіжному житловому будівництву. Людина обирає квартиру серед наявних у забудовника, звертається із заявою до Фонду, який як державний орган виплачує 30% від вартості житла. При чому, чим більше людей, які потребують покращення житлових умов, проживають у одній квартирі, тим більше можна взяти нових квадратних метрів. Зараз у черзі на житло за цією програмою стоять практично всі, хто підпадають під зазначені вище вимоги. За різними оцінками, це близько 1 мільйона 300 тисяч людей.

Янукович же ініціював пільгову іпотеку. Тут для купівлі житла видають позики під 16% річних на термін до 15 років, але 13% з цієї ставки компенсуються державою. Умови приблизно такі ж, як і за програмою "Доступне житло", але є кілька суттєвих нюансів. Наприклад, вік претендента на дешеві кредити має бути до 35 років, а середньомісячний дохід позичальника та членів його сім'ї повинен бути до 10 середньомісячних зарплат, тобто 29,42 тис. грн для України і 45,92 тис. грн для Києва.

Поки що підписали договори за цією програмою менше 100 сімей. Цифра невелика, але програма ж тільки нещодавно почала працювати. Утім, є серйозна проблема в тому, що держава виставила надто багато умов, через що відпадає значна кількість охочих взяти в ній участь. А крім держави в програмі беруть участь ще і банки. Усім відомо, що зараз взяти простий кредит не легко, а тим більше іпотечний. Звісно, банки неохоче видаватимуть позики, які береться компенсувати держава. Банки досі не отримали гарантій, що держава упродовж, скажімо, 20 років буде компенсувати 13% річних за житловими кредитами. Цього не закладено на рівні закону. Фінустанови прекрасно розуміють, що пільгова іпотека - суто витратна стаття бюджету, і чи піде держава на те, щоб щороку компенсувати значні суми - велике питання. Тому можна сказати, що зараз банки лише видають такі кредити у рамках експерименту, так би мовити обережно приглядаються.

Вигіднішої альтернативи згаданим вище програмам в Україні поки немає і у найближчому майбутньому навряд чи буде. Якщо пільгова іпотека запрацює на повну, коли її отримуватимуть десятки тисяч громадян, буде колосальний прорив на ринку житла. Та навряд держава зможе витримати таку програму упродовж десятків років. З нашою економікою занадто рано видавати пільгові кредити десятками тисяч людей. Поки що рівень дешевої іпотеки - це 1-2 тисячі людей на рік.

Сейчас вы читаете новость «Держава не готова видавати доступну іпотеку десяткам тисяч українців». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть