Ексклюзивы
пятница, 24 августа 2012 17:05

Жителі сходу і заходу мають більше спільного, ніж відмінного

Автор: Фото: graffitizone.kiev.ua
 

Спільного між жителями сходу і заходу України набагато більше ніж відмінностей. Якщо взяти соціологію і основні пріоритети, то всі 10 пріоритетів спільні для жителів сходу, заходу, півдня, півночі і центру. Все це - економічні пріоритети. На першому місці – безробіття: усі хочуть мати хорошу роботу. Далі йдуть ціни, зарплати, пенсії, корупція, медицина, земельна реформа. Тобто загальні пріоритети однакові для всіх українців.

Відмінності починаються за другим десятком проблем. Це питання, на яких паразитують політики, намагаючись мобілізувати власний електорат. Насамперед – це питання мови. За введення російської мови, як офіційної, то позиція чітко ділиться 50 на 50. Але це питання у пріоритетах мало 31 місце з 35. Це пояснюється дуже просто – мовна ситуація людей не турбує, тому що російськомовні мають можливість розмовляти російською, вживати її, і це їм не болить поки не починають на цьому спекулювати.

Що стосується зовнішніх орієнтацій, то переважна більшість населення країни мають однакові бажання. Уся Україна, за винятком Галичини, проти вступу до НАТО. Більшість населення України, включаючи схід, хоч і меншим відсотком, за вступ України до Євросоюзу. Вступ до Євросоюзу – це не формальна зміна, а зміна життєвого устрою. Це перебудова життя людей на нормальну європейську основу, де людину поважають, де корупція зведена до мінімуму, де люди можуть контролювати дії політиків.

У історичних поглядах схід і захід різниться. У них різні герої. На заході Бандера - герой, а на сході ним лякають дітей. Та коли ми ставили питання випускникам шкіл: "Чиїм іменем вони назвали б вулицю?", й давали різні варіанти, то діти заходу та сходу зійшлися на Ярославі Мудрому.

Питання, які ділять схід і захід, активізуються лише в період виборів для того, щоб політики мобілізували свій електорат. Це завжди так. До речі, у Кучми вистачало розуму ці питання не піднімати. А почалося усе це перед виборами у 2004 році. Тоді це ініціював Янукович.

Об'єднати українців може національна ідея. Деякі люди, які називають себе патріотами України, може, не усвідомлено роблять дуже шкідливі речі. Пам'ятаю, говорила з одним таким патріотом після перемоги Ющенка у 2004 році. Запитала, як бачить національну ідею для російськомовного населення України. Він жорстко сказав: "Хай вчать мову!". З такою позицією ніякого порозуміння бути не може. А насправді національна ідея – це бажання кращого життя для всіх.

Вирішувати проблему потрібно, як у Іспанії було. Там після закінчення громадянської війни поставили пам'ятники одній та іншій ворогуючій стороні. Так влада показала, що поважає усіх. Адже, як би там не було, та усі учасники воювали за свою країну. Одні у нас вважали, що Україні краще бути у Радянському союзі, а інші вважали, що Україна мала існувати як самостійна держава. Але усі боролися за Україну.

Ірина БЕКЕШКІНА, науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи", соціолог, спеціаліст в області політичної й електоральної соціології.

Сейчас вы читаете новость «Жителі сходу і заходу мають більше спільного, ніж відмінного». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

233

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть