Ексклюзивы
вторник, 19 февраля 2013 09:59
Сергій Таран
Сергій Таран
Співзасновник та голова Правління Центру соціологічних та політологічних досліджень "Соціовимір", директор Міжнародного інституту демократій (Україна)

Кличко визначиться, чи піде у мери вже напередодні виборів

Фракція "Батьківщина" ухвалила рішення про висунення лідера УДАРу Віталія Кличка єдиним кандидатом від опозиції на посаду міського голови Києва. Сам Кличко поки не дав відповіді — чи буде він балотуватися, чи ні. На думку його та соратників, про це говорити поки зарано.

Визначальним для опозиції щодо кандидатури на посаду мера Києва стало те, що людина, яка так довго прагнула стати мером, має отримати на це шанс. Тим більше, що свого часу саме у "Батьківщини" був негативний досвід щодо висунення свого кандидата. Всі памятають, що коли одночасно балотувалися Олександр Турчинов (від "Батьківщини" - ред.) і Кличко, переміг колишній мер Олександр Черновецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: "Не обсуждая с нами, нас же и женили" - Кличко о заявлении "Батькивщины"

Крім того, рейтинг Кличка як очільника Києва зараз значно вищий, ніж у будь-якого представника опозиції, який би заявляв про свої амбіції стати мером. Тому таке рішення "Батьківщини" щодо єдиного кандидата на цю посаду є абсолютно логічним кроком.

Однак залишається великим питанням те, чи піде на вибори мера сам Кличко. Те, що він може перемогти, сумнівів не викликає, особливо якщо він буде єдиним кандидатом від опозиції. А й після такої заяви "Батьківщини" те, що саме він і буде єдиним кандидатом, сумнівів не викликає. Однак Кличко розуміє, що після його перемоги посаду мера можуть помножити на нуль і вона вже нічого не значитиме.

Тому, думаю, що Кличко визначатиметься з цим вже напередодні самих виборів. Якщо зараз опозиція дуже швидко оголосить, що є єдиний кандидат і це Кличко, то може так статися, що влада тягнутиме із виборами мера столиці і зробить все можливе, щоби вони відбулися якомога пізніше.

Тому, думаю, публічне оголошення Кличка себе єдиним кандидатом може бути лише напередодні самої виборчої кампанії.

ЧИТАЙТЕ ТАКЖЕ: Только при полной консолидации оппозиции Кличко победит на выборах мэра Киева - эксперт

Звісно крім Кличка від опозиції самостійно можуть піти менш значимі кандидати, але, думаю, вони будуть поза конкуренцією. Тим паче, якщо буде потужна кампанія, спрямована на те, що "є єдиний кандидат від опозиції, а всі решта — це провокатори, які працюють в інтересах влади". Тому, думаю, якщо буде єдиний узгоджений кандидат, то із "важковаговиків" від опозиції ніхто йти не наважиться. Наприклад, той же Петро Порошенко, про якого говорили останнім часом, у разі висунення кандидатом Кличка, на мера Києва однозначно не буде балотуватися.

Безперечно, президентські амбіції у Кличка є і будуть, незважаючи на те, чи піде він у мери, чи ні. Посада мера абсолютно не забирає для цього жодних можливостей. Однак, знову таки, якщо його посаду помножать на нуль, тобто на нього залишать всю відповідальність, однак жодних прав, то це, звичайно, підірве до нього довіру як до потенційного кандидата у президенти.

Тому Кличко в ухваленні рішення має зважати на три фактори . Перший — це власні повноваження, що він може, а що не може. Другий — якщо він не матиме повноважень, це підірве його шанси на президенство, і це дуже важливий фактор. І третій — те, чи будуть, власне, вибори. Якщо Кличко зараз оголосить, що буде єдиним кандидатом, то вибори можуть перенести як на найдовший час під будь-якими приводами. Саме ці три фактори є вирішальними. Тому ми не чуємо від Кличка зрозумілої відповіді: чи буде він балотуватися, чи ні.

Сейчас вы читаете новость «Кличко визначиться, чи піде у мери вже напередодні виборів». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть