Ексклюзивы
четверг, 23 декабря 2010 13:40

"Поки буде Тимошенко, Янукович не стане Лукашенком"

 

Проти екс-прем'єра Юлії Тимошенко прокуратура порушила кримінальну справу. Її звинувачують у нецільовому використанні 300 мільйонів доларів, отриманих від Японії за продаж квот за вики вуглецю. Політолог Вадим Карасьов, 54 роки, вважає, що таким чином Янукович розірвав негласну угоду між владою й опозицією про ненапад

Чому так узялися за Юлію Тимошенко?

- При Тимошенко діючий президент не зможе бути єдиним політиком у країні. Тому її хочуть знешкодити. Тим більше, що особливо напружуватися не треба, бо на посаді прем'єра вона припускалася помилок. Цим можна скористатися, щоб витіснити її з політичної авансцени.

Чи доведуть справу до суду?

- Якщо будуть реальні докази, то можуть довести. Усе залежатиме від багатьох факторів. Від того, як попрацюють слідчі, що накопає прокуратура. Чи справді Юлія Тимошенко підписувала ті документи, які не треба було підписувати. Це не класична політична репресія, а кримінальне переслідування.

В Україні не було такого, щоб високопосадовців, навіть колишніх, садили за ґрати. Якщо, звичайно, не рахувати колишнього прем'єра Павла Лазаренка, який 11-й рік сидить у США.

- Тепер буде. "Регіонали" будують нову державу. Усе, що було до цього, їм нецікаво й неважливо. Влада розірвала негласний контракт еліт, згідно з яким опозиція і влада заплющують очі на корупційні гріхи одне одного. Одна справа заявляти, що "вони крали зі швидкістю 60 доларів за секунду", як стверджувала Тимошенко про урядовців Януковича, а інша - залучати прокуратуру.

Як це позначиться на рейтингу Тимошенко?

- Ніяк. Помиляються ті, що говорять про підвищення її рейтингу. Народ розчарувався в усіх політиках, бачить у кожному потенційного казнокрада й корупціонера. Тому довіри до Тимошенко нема, навряд чи люди піднімуться за неї. А от влада може отримати додаткові бали. Бо вона бореться з корупцією, не дивлячись на особистості.

Для нинішніх чиновників це буде уроком?

- Певним чином це дисциплінує їх. Ті, хто віддалені від вищих сфер влади, боятимуться красти. Ми йдемо по білоруському варіанту - там чиновники бояться президента.

Янукович пішов у вирішальну атаку?

- Це новий етап відносин української влади й опозиції. Поки буде Тимошенко, Янукович не стане Лукашенком. А він хоче бути президентом і політиком, який визначає в країні все.

Але ж тоді за все й відповідає?

- От Лукашенко й відповідає вже 17 років. І відповідатиме ще 5.

Україна - не Білорусь.

- Ті, хто при владі, думають інакше.

Які уроки з цього має зробити опозиція?

- Нам треба опозиція, яка не їздить на "мерседесах" і не має заводів, газет, пароплавів. Країні потрібна політична опозиція європейського типу. В Україні вона так і не виникла. Фактично між собою борються дві групи бізнесу. Тільки одна називається владою, а друга - опозицією. Але й ті, й ті - або олігархи, або фінансуються олігархами. Ворогами їх роблять лише непорозуміння між собою. Якби Тимошенко не пішла війною на Фірташа, усе могло б скластися по-іншому. А так вона отримала  війну у відповідь.

Усе через Фірташа?

- Не тільки. Обіг грошей в Україні значно менший, ніж у європейських країнах. Тому за них і б'ються. Потрібно, щоб політику формувало суспільство, а не великий бізнес.

Чи з'явиться найближчим часом нова опозиція?

- Поки що ні. Треба чекати. Опозиція має виникнути знизу і фінансуватися народом. Перші паростки - підприємницький Майдан. Чи дадуть вони зрілі плоди - це ще питання.

Сейчас вы читаете новость «"Поки буде Тимошенко, Янукович не стане Лукашенком"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

4

Оставлять комментарии могут лишь авторизированные пользователи

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть