Ексклюзивы
четверг, 11 ноября 2010 16:29

"Ніхто нікого бити палкою не буде. По голові"

 

2 листопада презентували 10 національних проектів під патронатом президента Віктора Януковича. У готелі "Інтерконтиненталь" преси обмаль. Організатори пояснюють: "нагорі" висловили побажання бачити на заході лише президентський пул. Кореспонденту "Країни" запропонували пройти за списками експертів

 

Хол підвального поверху готелю заставлений стендами з проекціями президентських мрій. От "Повітряний експрес", що з'єднує Київ з аеропортом "Бориспіль". На шляху до летовища сріблястий надшвидкісний потяг із логотипом Укрзалізниці зупинятиметься на станціях "Видубичі" й "Дарниця". А ось проект "Доступне житло". "Президентські квартали" із 9-поверхівками, де 1 кв. м коштуватиме близько 4 тис. грн, височітимуть у Києві, Одесі, Донецьку, Львові й Харкові. Проект "Енергія природи" передбачає поля вітряків та сонячних батарей у Криму та Приазов'ї.

Перші ряди конференц-зали "забиті" для урядовців. На сидіннях - аркуші з іменами запрошених. Перед сценою тупцюють міністр юстиції Олександр Лавринович та міністр  палива й енергетики Юрій Бойко. Тисне комусь руку голова Львівської обласної держадміністрації Василь Горбаль.

Делегації іноземців розсідаються в дальніх рядах. Товариші з Китаю мовчки роздивляються гігантські кришталеві люстри на стелі.

До зали заходить "регіоналка" Юлія Новікова, сестра голови президентської адміністрації Сергія Льовочкіна. Весело вітається з Оленою Осінкіною, керівником проекту "Нова якість охорони материнства й дитинства".

- Треба всідатися, - каже Осінкіна.

Усі встають. Гарант заходить до зали з кількома охоронцями

- Ближе сядешь, сложнее встанешь, - радить їй Новікова й біжить вітатися з колегами.

Із динаміків оголошують:

- Пані та панове, його високоповажність президент України Віктор Федорович Янукович.

Усі встають. Гарант заходить до зали з кількома охоронцями.

На сцені праворуч від нього сідає голова робочої групи Укрнацпроекту Владислав Каськів. Ліворуч - голова Комітету з економічних реформ Ірина Акімова.

- Ці проекти є втіленням програми реформ та складовою економіки майбутнього, - починає свій виступ президент. - Процес, як-то кажуть, пішов. Свідченням цього є сьогоднішнє зібрання.

Наводить приклади успішного проектного менеджменту:

- У радянські часи, які ми ще не забули, своєрідними національними проектами були Дніпрогес, Байкало-Амурська магістраль, "Магнітка", освоєння казахської цілини.

Слово надають послу КНР в Україні Чжану Сіюню. Той виступає російською. Запевняє, що проектами надзвичайно зацікавлені китайські бізнесмени. Трохи згодом доповідає директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Андре Куусвек:

- Я подготовил доклад на английском, но китайские коллеги говорили по-русски, и мы, как Европейский банк, не хотим от них отставать.

У залі сміються.

Куусвек вітає ініціативу президента. Розповідає, наскільки важливим є прозорий тендерний відбір інвесторів. Окремо зазначає, що в проекті немає програм з охорони здоров'я та сільського господарства й підсумовує:

- Не все, что делается быстро, хорошо получается. Так что лучше делать чуть помедленнее.

Офіційну частину презентації закінчує гарант:

- Уряду доручено до 8 листопада затвердити перелік проектів. Я проконтролюю цей процес обов'язково - ми весь час находимося в контакті. Але ніхто нікого, як кажуть, бити палкою не буде, - пауза. - По голові, - Янукович обводить поглядом перші ряди. - Скажіть, будь ласка, є тут такі, хто має сумніви?

У залі западає тиша.

- Я бачу посмішки - ви задоволені і щасливі. Тільки Федір Олексійович (Ярошенко, міністр фінансів. - "Країна") не зовсім задоволений. Очікує, що треба буде викладати гроші. Так? Чи ви думаєте, що держава теж повинна брати участь у фінансуванні?

Міністр підводиться з місця, поправляє піджак.

- Так, пане президенте.

- Сідайте, - киває йому Янукович і виголошує завершальний текст. Посилається на оптимізм Владислава Каськіва, який на початку заходу у виступі закликав присутніх уявити собі Україну без газової монополії, де кожна дитина вчиться за власним нетбуком, а доступне житло коштує менше 4 тис. грн за 1 кв. м. Мовляв, звучить, як казка, але стане обов'язковим результатом національних проектів.

Сейчас вы читаете новость «"Ніхто нікого бити палкою не буде. По голові"». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 1
Голосование Как вы обустраиваете быт в условиях отключения электроэнергии
  • Приобрели дополнительное оборудование для жилья для энергонезависимости
  • Подбираем оборудование и готовимся к покупке
  • Нет средств на такое, эти приборы слишком дорогие
  • Есть фонари и павербанки для зарядки гаджетов, нас это устраивает
  • Уверены, что неудобства временные и вскоре правительство решит проблему нехватки электроэнергии.
  • Наше жилище со светом, потому что мы на одной линии с объектом критической инфраструктуры
  • Ваш вариант
Просмотреть