Ексклюзиви
четвер, 11 листопада 2010 16:29

"Ніхто нікого бити палкою не буде. По голові"

 

2 листопада презентували 10 національних проектів під патронатом президента Віктора Януковича. У готелі "Інтерконтиненталь" преси обмаль. Організатори пояснюють: "нагорі" висловили побажання бачити на заході лише президентський пул. Кореспонденту "Країни" запропонували пройти за списками експертів

 

Хол підвального поверху готелю заставлений стендами з проекціями президентських мрій. От "Повітряний експрес", що з'єднує Київ з аеропортом "Бориспіль". На шляху до летовища сріблястий надшвидкісний потяг із логотипом Укрзалізниці зупинятиметься на станціях "Видубичі" й "Дарниця". А ось проект "Доступне житло". "Президентські квартали" із 9-поверхівками, де 1 кв. м коштуватиме близько 4 тис. грн, височітимуть у Києві, Одесі, Донецьку, Львові й Харкові. Проект "Енергія природи" передбачає поля вітряків та сонячних батарей у Криму та Приазов'ї.

Перші ряди конференц-зали "забиті" для урядовців. На сидіннях - аркуші з іменами запрошених. Перед сценою тупцюють міністр юстиції Олександр Лавринович та міністр  палива й енергетики Юрій Бойко. Тисне комусь руку голова Львівської обласної держадміністрації Василь Горбаль.

Делегації іноземців розсідаються в дальніх рядах. Товариші з Китаю мовчки роздивляються гігантські кришталеві люстри на стелі.

До зали заходить "регіоналка" Юлія Новікова, сестра голови президентської адміністрації Сергія Льовочкіна. Весело вітається з Оленою Осінкіною, керівником проекту "Нова якість охорони материнства й дитинства".

- Треба всідатися, - каже Осінкіна.

Усі встають. Гарант заходить до зали з кількома охоронцями

- Ближе сядешь, сложнее встанешь, - радить їй Новікова й біжить вітатися з колегами.

Із динаміків оголошують:

- Пані та панове, його високоповажність президент України Віктор Федорович Янукович.

Усі встають. Гарант заходить до зали з кількома охоронцями.

На сцені праворуч від нього сідає голова робочої групи Укрнацпроекту Владислав Каськів. Ліворуч - голова Комітету з економічних реформ Ірина Акімова.

- Ці проекти є втіленням програми реформ та складовою економіки майбутнього, - починає свій виступ президент. - Процес, як-то кажуть, пішов. Свідченням цього є сьогоднішнє зібрання.

Наводить приклади успішного проектного менеджменту:

- У радянські часи, які ми ще не забули, своєрідними національними проектами були Дніпрогес, Байкало-Амурська магістраль, "Магнітка", освоєння казахської цілини.

Слово надають послу КНР в Україні Чжану Сіюню. Той виступає російською. Запевняє, що проектами надзвичайно зацікавлені китайські бізнесмени. Трохи згодом доповідає директор Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Андре Куусвек:

- Я подготовил доклад на английском, но китайские коллеги говорили по-русски, и мы, как Европейский банк, не хотим от них отставать.

У залі сміються.

Куусвек вітає ініціативу президента. Розповідає, наскільки важливим є прозорий тендерний відбір інвесторів. Окремо зазначає, що в проекті немає програм з охорони здоров'я та сільського господарства й підсумовує:

- Не все, что делается быстро, хорошо получается. Так что лучше делать чуть помедленнее.

Офіційну частину презентації закінчує гарант:

- Уряду доручено до 8 листопада затвердити перелік проектів. Я проконтролюю цей процес обов'язково - ми весь час находимося в контакті. Але ніхто нікого, як кажуть, бити палкою не буде, - пауза. - По голові, - Янукович обводить поглядом перші ряди. - Скажіть, будь ласка, є тут такі, хто має сумніви?

У залі западає тиша.

- Я бачу посмішки - ви задоволені і щасливі. Тільки Федір Олексійович (Ярошенко, міністр фінансів. - "Країна") не зовсім задоволений. Очікує, що треба буде викладати гроші. Так? Чи ви думаєте, що держава теж повинна брати участь у фінансуванні?

Міністр підводиться з місця, поправляє піджак.

- Так, пане президенте.

- Сідайте, - киває йому Янукович і виголошує завершальний текст. Посилається на оптимізм Владислава Каськіва, який на початку заходу у виступі закликав присутніх уявити собі Україну без газової монополії, де кожна дитина вчиться за власним нетбуком, а доступне житло коштує менше 4 тис. грн за 1 кв. м. Мовляв, звучить, як казка, але стане обов'язковим результатом національних проектів.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто нікого бити палкою не буде. По голові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути