четверг, 24 ноября 2011 18:10

Основна конкуренція буде всередині опозиції

Верховна Рада ухвалила закон про вибори народних депутатів, які відбудуться у жовтні 2012 року.

Наступний парламент обиратимуть за змішаною системою - 225 депутатів за партійними списками і стільки ж - у мажоритарних округах.

Партії долатимуть 5-відсотковий бар'єр голосів виборців.

Участь блоків політичних партій у виборах не передбачена.

Кандидат у нардепи може висуватися за списком політичної партії й одночасно в одномандатному окрузі.

У бюлетенях для голосування не буде графи "проти всіх"

Вадим КАРАСЬОВ, 55 років, директор Інституту глобальних стратегій:

- Наступна Верховна Рада буде недолуга й відірвана від запитів суспільства. Уже зараз країна й політики, які домовилися за її спиною прийняти закон про вибори під себе, живуть окремо. Буде така сама Верховна Рада, як і сьогодні. Тільки без "Нашої України" й комуністів. Залишаться Партія регіонів, "Батьківщина" без Юлії Тимошенко, "Фронт змін".

Ухваленим виборчим законом "регіонали" двічі переграли опозицію. Провели всі свої принципові положення й нацькували одну частину опозиції на другу. Партії Олега Тягнибока, Віталія Кличка й інші молоді політичні сили боротимуться з Арсенієм Яценюком та "Батьківщиною". І основна конкуренція буде не між суспільством та владою, не між країною і політиками, які вже давно не служать їй, а всередині опозиції. Вони відбиратимуть голоси одне в одного.

У Партії регіонів конкурентів не буде. Вона легко виграє вибори, "домалює" собі голоси, бо багато людей не прийдуть голосувати. Візьме більшість мандатів у мажоритарних округах. А де не зможе перемогти - зашле "незалежних" кандидатів, які потім пристануть до неї. Так само легко створить більшість. А країна залишиться із застарілим, нездатним і недовговічним парламентом.

Хай пограють у цю гру. Вони можуть маніпулювати виборчим законодавством, Яценюком, Турчиновим, але не країною. Життя візьме своє. Ми на порозі великих подій. Ці вибори стануть іще одним значним розчаруванням людей, за яким буде потужна суспільна громадянська дія проти всіх - і проти влади, і проти такої опозиції.

Сейчас вы читаете новость «Основна конкуренція буде всередині опозиції». Вас также могут заинтересовать свежие новости Украины и мировые на Gazeta.ua

Комментарии

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосов: 35413
Голосование Какие условия мира и остановка войны для вас приемлемы
  • Отказ от Донбасса, но вывод войск РФ со всех остальных территорий
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Отказ от Крыма и Донбасса при предоставлении гарантий безопасности от Запада по всем остальным территориям
  • Остановка войны по нынешней линии фронта
  • Лишь полный отвод войск РФ к границам 1991-го
  • Ваш вариант
Просмотреть